Lubię jesień, za to że jest taka kolorowa, lubię szelest liści pod butami (ten niecodzienny dźwięk potrafi rozbawić do łez mojego syna, im więcej suchych liści tym lepiej :]) i bardzo lubię jesienne sezonowe owoce i warzywa: dynię, cukinię, jabłka, gruszki i śliwki. No właśnie śliwki, nie przepuszczę sezonu bez przynajmniej jednego ciasta mocno napakowanego śliwkami, pachnącego jesienią, domowego, pysznego ... tym razem padło na drożdżowe, trzeba co prawda chwilę poczekać aż "się" zrobi ale warto, jego smak doskonale pasuje do śliwek i do sera, który akurat zbywał mi w lodówce i ku mojemu zaskoczeniu idealnie wkomponował się w całość, dopełniając tylko smaku. To ciasto idealnie pasuje do kubka gorącego mleka lub kakao na jesienne, chłodne wieczory. Serdecznie polecam!!!
Średnica blachy 26 cm
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 125 ml ciepłego ale nie gorącego mleka (ok 40st C)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła roztopionego
- 50 cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- na rozczyn: 20 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka cukru + trochę ciepłego mleka (1/4 szklanki)
- zamiast robienia rozczynu możecie wrzucić 7 g drożdży instatnt
- 1 żółtko
- 100 g masła roztopionego
- 50 cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- na rozczyn: 20 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka cukru + trochę ciepłego mleka (1/4 szklanki)
- zamiast robienia rozczynu możecie wrzucić 7 g drożdży instatnt
Składniki na masę serową:
- 300 g sera białego mielonego (lub z wiaderka)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 0,5 kg śliwek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 0,5 kg śliwek
Sposób przygotowania drożdżówki z serem i śliwkami:
- Robimy rozczyn: do ciepłego (nie gorącego) mleka wrzucamy drożdże (połamane na niewielkie kawałeczki), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok 15 minut. Jeśli korzystacie z drożdży suchych instant pomijacie ten punkt :]
- Wyrabiamy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, zaczyn z drożdży (lub drożdże instant), ciepłe (nie gorące) mleko, roztopione (przestudzone) masło, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i pół łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką hak do czasu aż zamieni się w miękką, jednolitą i sprężystą masę z której formujemy kulę
- Gdy ciasto jest już gotowe, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe uwielbia "ciepełko", więc znajdźcie mu odpowiednie miejsce w domu, gdzie będzie sobie rosło przez około 60 minut
- W tym czasie przygotowujemy śliwki: płuczemy dokładnie, kroimy na pół i pozbywamy się pestek
- Kiedy ciasto drożdżowe odpowiednio wyrośnie robimy masę serową: do miski wrzucamy ser i cukier, miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku oraz budyń waniliowy, na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
- Wracamy do naszego ciasta, które sobie rośnie spokojnie w ciepłym miejscu: powinno podwoić swoją objętość i wtedy wyrabiamy je ponownie, tym razem krótko, po czym przekładamy je na stolnicę i rozwałkowywujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 38x25cm, na to wykładamy masę serową i zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku pilnując żeby zbyt mocno nie dociskać bo ser nam może wypłynąć. Zrolowane ciasto układamy w okrągłej formie (u mnie 26cm), trochę na kształt ślimaka
- Na wierzch ciasta wykładamy, a wręcz lekko wypychamy wypestkowane śliwki, skórką do dołu (wtedy sok nie rozmiękczy nam ciasta)
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C przez ok 45 minut
Wygląda pysznie! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, teraz na jesień super :)
OdpowiedzUsuńCiekawe! Jako wielbicielka sera i serników chętnie spróbowałabym tej Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńMusi być smakowite! U mnie dzisiaj też drożdżowo, ale nie przez ciasto, tylko racuchy :-)
OdpowiedzUsuńTaka mieszanka smakowa jest bardzo ciekawa, dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ja nie mam siły do wyrabiania ciasta drożdżowego, za dużo z tym zachodu, nie jestem zbyt dobra w wypiekach
OdpowiedzUsuńfajne ciacho! :) ser i śliwki dobrze się ze sobą komponują :)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho, na pewno nie odmówiłabym gdybyś mnie nim poczęstowała :p
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie smaków! Uwielbiam serniki, więc to ciasto przemawia do mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe ciasta :) Twoje pysznie wygląda, musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe ciacho plus jeszcze śliwki super
OdpowiedzUsuńPyszności! Takie ciacho na pewno wynagrodziłoby nam tą aktualną deszczową jesień :P
OdpowiedzUsuńJak mi smutno, że ja nie potrafię piec :(
OdpowiedzUsuńFajne i pyszne ciasto, w sezonie obowiązkowe
OdpowiedzUsuńpalce lizać mniam :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Podoba mi się dodatek sera :)
OdpowiedzUsuńmogę wpaść na kawała?:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki, smakowicie się prezentuje! <3
OdpowiedzUsuńŚwietne! Pracy przy tym trochę jest, ale na pewno sto razy lepsze niż drożdżówki sklepowe :)) Co do moich pancakes - wszystko kwestią wprawy, pierwsze zawsze wychodzą gorsze, a później mniej więcej tyle samo ciasta i wychodzą podobne :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Niemal czuję jego zapach :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńno i narobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuń