piątek, 14 października 2016

Jesienne ciasto drożdżowe z serem i śliwką

Lubię jesień, za to że jest taka kolorowa, lubię szelest liści pod butami  (ten niecodzienny dźwięk potrafi rozbawić do łez mojego syna, im więcej suchych liści tym lepiej :]) i bardzo lubię jesienne sezonowe owoce i warzywa: dynię, cukinię, jabłka, gruszki i śliwki. No właśnie śliwki, nie przepuszczę sezonu bez przynajmniej jednego ciasta mocno napakowanego śliwkami, pachnącego jesienią, domowego, pysznego ... tym razem padło na drożdżowe, trzeba co prawda chwilę poczekać aż "się" zrobi ale warto, jego smak doskonale pasuje do śliwek i do sera, który akurat zbywał mi w lodówce i ku mojemu zaskoczeniu idealnie wkomponował się w całość, dopełniając tylko smaku. To ciasto idealnie pasuje do kubka gorącego mleka lub kakao na jesienne, chłodne wieczory. Serdecznie polecam!!!

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe to koniecznie zajrzyj do przepisu na drożdżówkę z budyniem, a może szukasz więcej inspiracji na ciasta ze śliwkami? Kliknij koniecznie na ciasto ze śliwkami na budyniowej piance, warstwowe ciasto ze śliwką, tarta śliwkowa z orzechową pianką, gule z serem i z sosem śliwkowym


drożdżówka ze śliwkami



 

Średnica blachy 26 cm

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 125 ml ciepłego ale nie gorącego mleka (ok 40st C)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła roztopionego
- 50 cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- na rozczyn: 20 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka cukru + trochę ciepłego mleka (1/4 szklanki)
- zamiast robienia rozczynu możecie wrzucić 7 g drożdży instatnt

Składniki na masę serową:
-  300 g sera białego mielonego (lub z wiaderka)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
- 0,5 kg śliwek

Sposób przygotowania drożdżówki z serem i śliwkami:
  • Robimy rozczyn: do ciepłego (nie gorącego) mleka wrzucamy drożdże (połamane na niewielkie kawałeczki), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok 15 minut. Jeśli korzystacie z drożdży suchych instant pomijacie ten punkt :]
  • Wyrabiamy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, zaczyn z drożdży (lub drożdże instant), ciepłe (nie gorące) mleko, roztopione (przestudzone) masło, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i pół łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką hak do czasu aż zamieni się w miękką, jednolitą i sprężystą masę z której formujemy kulę
  • Gdy ciasto jest już gotowe, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe uwielbia "ciepełko", więc znajdźcie mu odpowiednie miejsce w domu, gdzie będzie sobie rosło przez około 60 minut
  • W tym czasie przygotowujemy śliwki: płuczemy dokładnie, kroimy na pół i pozbywamy się pestek
  • Kiedy ciasto drożdżowe odpowiednio wyrośnie robimy masę serową: do miski wrzucamy ser i cukier, miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku oraz budyń waniliowy, na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
  • Wracamy do naszego ciasta, które sobie rośnie spokojnie w ciepłym miejscu: powinno podwoić swoją objętość i wtedy wyrabiamy je ponownie, tym razem krótko, po czym przekładamy je na stolnicę i rozwałkowywujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 38x25cm, na to wykładamy masę serową i zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku pilnując żeby zbyt mocno nie dociskać bo ser nam może wypłynąć. Zrolowane ciasto układamy w okrągłej formie (u mnie 26cm), trochę na kształt ślimaka
  • Na wierzch ciasta wykładamy, a wręcz lekko wypychamy wypestkowane śliwki, skórką do dołu (wtedy sok nie rozmiękczy nam ciasta)
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C przez ok 45 minut
ciasto ze śliwkami

kołoczek z serem i śliwkami


26 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, teraz na jesień super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe! Jako wielbicielka sera i serników chętnie spróbowałabym tej Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być smakowite! U mnie dzisiaj też drożdżowo, ale nie przez ciasto, tylko racuchy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka mieszanka smakowa jest bardzo ciekawa, dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, ja nie mam siły do wyrabiania ciasta drożdżowego, za dużo z tym zachodu, nie jestem zbyt dobra w wypiekach

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne ciacho! :) ser i śliwki dobrze się ze sobą komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajne ciacho, na pewno nie odmówiłabym gdybyś mnie nim poczęstowała :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne połączenie smaków! Uwielbiam serniki, więc to ciasto przemawia do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię drożdżowe ciasta :) Twoje pysznie wygląda, musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe ciacho plus jeszcze śliwki super

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności! Takie ciacho na pewno wynagrodziłoby nam tą aktualną deszczową jesień :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak mi smutno, że ja nie potrafię piec :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne i pyszne ciasto, w sezonie obowiązkowe

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna propozycja. Podoba mi się dodatek sera :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam drożdżówki, smakowicie się prezentuje! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne! Pracy przy tym trochę jest, ale na pewno sto razy lepsze niż drożdżówki sklepowe :)) Co do moich pancakes - wszystko kwestią wprawy, pierwsze zawsze wychodzą gorsze, a później mniej więcej tyle samo ciasta i wychodzą podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda obłędnie :) Niemal czuję jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń

Translate