czwartek, 6 października 2016

Gule z serem i sosem śliwkowym

Gule z serem czy jak kto woli kluski z serem to potrawa niezwykle prosta, łatwa i przyjemna a do tego po śląsku :]. Pamiętam z dzieciństwa, że przez pewien czas była to pozycja obowiązkowa i często serwowana w szkolnych i przedszkolnych stołówkach, nic dziwnego, nie wymagała wyszukanych składników, a dzieciaki (w tym ja) chętnie zajadały się takimi kluseczkami. Takie danie jest bardzo uniwersalne, gdyż można je podawać na wiele sposobów np. na słodko (z rozpuszczonym masłem i cukrem, z owocami, z sosami owocowymi, śmietaną, cynamonem) ale też w wersji wytrawnej z mięsem, warzywami i z sosem jako obiad, kolację a nawet deser. Ja dziś wam proponuję wersję jesienną "na słodko" ze świeżymi śliwkami, przepyszna. Serdecznie polecam!!!

Chcesz bliżej poznać kuchnię śląską? Wypróbuj koniecznie przepis na ciapkapustę czyli ciekawy i typowo śląski dodatek do obiadu.

gule z serem i sosem śliwkowym





Składniki na kluski z serem:
- 50 dag białego sera
- 50 dag ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- sól

Składniki na sos śliwkowy:
- 200 g śliwek węgierek
- 1-2 łyżki cukru (ilość zależy od słodkości śliwek)
- 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skóry i wraz z serem żółtym przeciskamy przez praskę
  • Dodajemy mąkę i jajko, mieszamy i wyrabiamy ciasto, wstawiamy na chwilę do lodówki
  • W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy: śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałeczki i wraz z odrobiną wody wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do czasu aż śliwki zmiękną, blendujemy na gładką masę [ja jeszcze usunęłam skórkę ze śliwek ale nie jest to konieczny zabieg :]]
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego grube wałeczki, które kroimy po skosie tak aby kluski miały kształt rombów, gotujemy w garnku, we wrzącej osolonej wodzie, przez ok 2 minuty od czasu aż kluseczki wypłyną na powierzchnię
  • Podajemy na ciepło z sosem śliwkowym

kluski z serem



6 komentarzy:

  1. uwielbiam śliwki, wiec z chęcią bym spróbowała tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, takie kopytka na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak na słodko to jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kluski znamy i lubimy ale nie wiedziałyśmy, że nazywają je też Gulami :)

    OdpowiedzUsuń

Translate