Gule z serem czy jak kto woli kluski z serem to potrawa niezwykle prosta, łatwa i przyjemna a do tego po śląsku :]. Pamiętam z dzieciństwa, że przez pewien czas była to pozycja obowiązkowa i często serwowana w szkolnych i przedszkolnych stołówkach, nic dziwnego, nie wymagała wyszukanych składników, a dzieciaki (w tym ja) chętnie zajadały się takimi kluseczkami. Takie danie jest bardzo uniwersalne, gdyż można je podawać na wiele sposobów np. na słodko (z rozpuszczonym masłem i cukrem, z owocami, z sosami owocowymi, śmietaną, cynamonem) ale też w wersji wytrawnej z mięsem, warzywami i z sosem jako obiad, kolację a nawet deser. Ja dziś wam proponuję wersję jesienną "na słodko" ze świeżymi śliwkami, przepyszna. Serdecznie polecam!!!
Chcesz bliżej poznać kuchnię śląską? Wypróbuj koniecznie przepis na ciapkapustę czyli ciekawy i typowo śląski dodatek do obiadu.
Składniki na kluski z serem:
- 50 dag białego sera
- 50 dag ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- sól
Składniki na sos śliwkowy:
- 200 g śliwek węgierek
- 1-2 łyżki cukru (ilość zależy od słodkości śliwek)
- 2-3 łyżki wody
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- sól
Składniki na sos śliwkowy:
- 200 g śliwek węgierek
- 1-2 łyżki cukru (ilość zależy od słodkości śliwek)
- 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skóry i wraz z serem żółtym przeciskamy przez praskę
- Dodajemy mąkę i jajko, mieszamy i wyrabiamy ciasto, wstawiamy na chwilę do lodówki
- W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy: śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałeczki i wraz z odrobiną wody wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do czasu aż śliwki zmiękną, blendujemy na gładką masę [ja jeszcze usunęłam skórkę ze śliwek ale nie jest to konieczny zabieg :]]
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego grube wałeczki, które kroimy po skosie tak aby kluski miały kształt rombów, gotujemy w garnku, we wrzącej osolonej wodzie, przez ok 2 minuty od czasu aż kluseczki wypłyną na powierzchnię
- Podajemy na ciepło z sosem śliwkowym
uwielbiam śliwki, wiec z chęcią bym spróbowała tego dania :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, takie kopytka na słodko :)
OdpowiedzUsuńNo tak na słodko to jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńKluski znamy i lubimy ale nie wiedziałyśmy, że nazywają je też Gulami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kluseczki
OdpowiedzUsuń