sobota, 29 października 2016

Lazania z bakłażana i mięsa mielonego (bez makaronu)

Nie żebym coś miała do kuchni włoskiej ale jakoś tak wychodzi, że niezbyt często sięgam do przepisów na włoskie specjały, a szkoda, bo kuchnia włoska słynie z posiłków złożonych z dużych ilości warzyw i przypraw, a także ryb, oliwy i owoców morza (tak tak, Włochy to nie tylko pizza i makarony), dlatego dzisiaj postanowiłam nadrobić trochę zaległości i "poczęstować" was typowo włoskim daniem w nietypowej odsłonie a mianowicie lazanią z bakłażana. W tradycyjnej wersji lazanię przygotowuje się z cieniutkich płatów makaronu (także zwanego lazanią) przekładanych sosem pomidorowym, beszamelowym i serem. Danie jest przepyszne ale jak dla mnie nieco za ciężkie, dlatego dzisiaj proponuję wam nieco odchudzoną wersję z wykorzystaniem warzyw sezonowych (bakłażanów) zamiast makaronu oraz z nieco "lżejszym" sosem beszamelowym zrobionym na bazie jogurtu greckiego. Przyznam, że taka wersja bardziej mi smakuje od tej tradycyjnej, dlatego serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu, a wy którą wersję lazanii wybieracie?


Lubicie zastępować warzywami co się tylko da? :) Może zainteresuje was też przepis na cukiniową zapiekankę

lasagne bez makaronu



























Składniki:
- 2 nieduże bakłażany
- 300 g mięsa mielonego (indyk lub kurczak lub łopatka)
- 1/2 dużej papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 20 dkg sera żółtego w kostce lub parmezanu (do ułożenia na górze lub posypania)
- łyżka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, słodka i ostra papryka- trochę natki pietruszki do posypania
Sos:
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Bakłażana myjemy, kroimy w 6-8 mm plastry (im cieńsze tym lepiej), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy kilka minut w piekarniku w 200 st. C żeby trochę zmiękł
  • Przygotowujemy farsz: Cebulę, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, paprykę płuczemy i także kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie wrzucamy paprykę, chwilę dusimy, dodajemy czosnek, dalej dusimy, dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Na koniec wrzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą, chwilę dusimy i doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich, bazylią oraz słodką i ostrą papryką
  • Sos: W osobnym naczyniu mieszamy jogurt grecki z żółtkiem, 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut do lodówki
  • W naczyniu żaroodpornym układamy następujące warstwy: plasterki bakłażana, połowę farszu, połowę sosu, plasterki sera, 2gą warstwę bakłażana, 2gą połowę farszu, resztę sosu, plasterki sera
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st C ok 20 minut
lasagne z bakłażana i mięsa mielonego







6 komentarzy:

  1. Takiej prawdziwej lasagne chyba nigdy nie jadłyśmy ale Twoją lżejszą wersję chętnie byśmy zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie. bardzo podoba mi się taka lazania bez makaronu : ) po takiej tradycyjnej zazwyczaj ledwo się ruszam, a ta na pewno lżejsza dla żołądka i kto wie, czy nie pyszniejsza : )

    OdpowiedzUsuń
  4. OOOOO wow, ale mam na nie ochotę! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Translate