piątek, 4 sierpnia 2017

Pasztet z cukinii - najlepszy jaki jadłam (wegetariański)

Co roku w wakacje nawiedzam Lubelszczyznę i przez kilka/naście dni pobytu korzystam z wspaniałego czystego powietrza i dobrodziejstw wyhodowanych w tamtejszych eko ogródkach. W tym roku na pamiątkę przywiozłam sobie m.in. kilka dorodnych cukinii i przepis na ten absolutnie wspaniały i przepyszny pasztet z cukinii. Receptura jest prosta i zawiera dużo warzyw, więc stanowi zdrową alternatywę dla sklepowych, napakowanych konserwantami wędlin, taki pasztet możecie śmiało położyć na kanapkę lub zjeść bez pieczywa, w obydwu wariantach smakuje wspaniale. Dodam jeszcze, że moje dziecko, które ostatnio ciężko namówić do jedzenia warzyw, wcina ten pasztet i nie narzeka :) Tymbardziej serdecznie polecam!!!

Polecam też przepis na rewelacyjne placki z cukinii i ziemniaka lub na cukiniowe zapiekanki  oraz na cukiniową wuzetkę


do chleba



























Składniki na 2 keksówki o wymiarach 12x26cm:
- 3 szklanki cukinii potartej na dużych oczkach
- 3 cebule, bardzo drobno posiekane lub potarte
- 2 szklanki bułki tartej
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego koperku
- pół szklanki oleju
- 20 dkg żółtego sera potartego na dużych oczkach
- 4 jajka
- 2 marchewki potarte na dużych oczkach
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
  • Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę
  • W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy, próbujemy czy dobrze doprawiliśmy, jeśli tak to dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy ubite białka, mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Wymieszane składniki przekładamy na blaszkę, pieczemy 1 godzinę w 180 st. C
prosty pasztet z cukinii

prosty pasztet do chleba

16 komentarzy:

  1. Oj, chętnie bym spróbowała! Uwielbiam pasztet i uwielbiam cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki pasztet to ja się piszę :) Pysznie wygląda i n a pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wspaniały i pomysłowy.
    Trzeba przetestować przepis.
    Nigdy się z takim pasztetem nie spotkałam.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie smaki. I nawet robię często. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo ciekawe, takie pasztetu też jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie muszę wypróbować. Lubię konsystencje pasztetu. Poza tym trzeba teraz wykorzystać cukinie. W dodatku to warzywo jest dość niskokaloryczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie się prezentuje!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Matko jakie cudo! Pędzę jutro do sklepu po cukinię:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki ser żółty powinien być bo to raczej ma znaczenie a w przepisie nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię wegańskie jak i wegetariańskie pasztety :) Ten prezentuje się wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. lepiej zastapic bulke tarta orzechami.

    OdpowiedzUsuń

Translate