poniedziałek, 5 czerwca 2017

Miniserniczki z sosem truskawkowym

Aporpo truskawek, mam dla was kolejny deser, który zachwyca prostotą i cudownym smakiem, a którego niezbędnym elementem są świeże truskawki :) Słodko kwaśny sos super przełamuje i uzupełnia słodycz serniczków, a świeża truskawka sprawia, że deser nabiera charakteru orzeźwiającego, warto spróbować, mówię wam. Przygotowanie tych wspaniałych mini serniczków nie zajmie wam więcej niż 15 minut, pieczenie też ok 15-20 minut, a znikanie ze stołu po podaniu ... jeszcze krócej ;) Serdecznie polecam!!!

Serniczki, serniki, tego ci na moim blogu nie zabraknie, może spodoba ci się przepis na kolorowy sernik zebra lub na sernik w karmelowej odsłonie lub na fantastyczne miniserniczki z polewą krówkową i pistacjami

sezon na truskawki


























Z podanego przepisu wychodzi ok 13 mini serniczków

Składniki na spód:
- 60 g biszkoptów (lub innych ciastek)
- 30g rozpuszczonego masła (przestudzonego)


Składniki na masę serową:
- 300 g sera kremowego (potrójnie mielony lub z wiaderka)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny

Składniki na sos:
- 250 g świeżych truskawek, plus kilka świeżych do ozdoby
- 1-2 łyżki cukru (w zależności od upodobań)


Sposób przygotowania:
  • Formę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy grubymi papilotkami lub w przypadku foremek silikownowych smarujemy je olejem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Spód: Biszkopty mielimy na proszek i dodajemy do nich przestudzone masło, mieszamy, powinna wyjść konsystencja mokrego piasku. Wysypujemy niewielką ilość na dno każdej foremki, tak żeby przykryć dno i dociskamy do dna (użyłam stopki kieliszka)
  • Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie gładka, jednolita masa
  • Serową masę wylewamy bezpośrednio na biszkoptowy spód każdej z foremek
  • Pieczenie: Babeczki umieszczamy w piekarniku i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do tzw. "suchego patyczka", studzimy na kratce
  • Wykończenie: Truskawki i cukier umieszczamy w garnuszki, gotujemy przez 10-15 minut, studzimy, blendujemy na gładką masę, polewamy każdy serniczek, na wierzch kładziemy truskawkę
najlepsze z truskawkami

najlepszy sernik

17 komentarzy:

  1. o Rany jakie pyszności! :) Nie mogę się oprzeć - musze takie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne!
    No i te truskawy! :) Mniam. To musi smakować rewelacyjnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję, bo kocham serniki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! Na pewno zrobię... &_&

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham sernik w każdej postaci!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje przepisy są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ piękne te serniczki, wyglądają smakowicie i na całkiem proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko jak one pięknie wyglądają aż szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajowe! Bardzo ładne, zgrabne i na pewno pyszne serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chceeee uwielbiam serniczki:** znow kradne przepis:)

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL || FACEBOOK || INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń

Translate