czwartek, 1 czerwca 2017

Banalnie proste placki z avocado i ricotty

Uwielbiam przepisy na szybkie dania, a najbardziej lubię takie, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10-15 minut, a które do tego dobrze smakują i zawierają w sobie ciekawe połączenia składników, takie jak np. placuszki z avocado i ricotty. Cały proces przygotowania tej potrawy zamyka się w jednej misce, w której rozdrabniam (widelcem) avocado, dodaję serek, jajo, mąkę, przyprawy, mieszam a następnie smażę na rozgrzanej patelni i już gotowe, żadnej filozofii tu nie ma a placuszki zadowolą każdego fana avocado ;), jak również każdego poszukiwacza ciekawych kulinarnych smaków. Ja osobiście jestem zachwycona tymi plackami i podaję je z łososiem i odrobiną śmietany. Polecam serdecznie!!!

Avocado mogłabym jeść w każdej ilości, dlatego na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem, np. na zdrową pastę z avocado lub avocado nadziewane sałatką z tuńczyka

wegetariańskie placki





Składniki na placki:
- 1 dojrzałe avocado
- 100g serka ricotta
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz, odrobina chili
- olej do smażenia

Do przystrojenia:
- trochę wędzonego łososia
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- ulubione kiełki (użyłam kiełków z brokuła)
- trochę świeżego koperku

Sposób przygotowania:
  • Avocado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, łyżką wyciągamy miąższ, który przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem najbardziej jak się da
  • Do masy z avocado dodajemy ricottę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładanie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy okrągłe placki i smażymy je każdej strony na złoty kolor
  • Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z wędzonym łososiem, odrobiną śmietany, kiełkami i koperkiem
ekspresowe placki

placki z aavocado i ricotty






12 komentarzy:

  1. Wspaniałe, zdrowe i bardzo pożywne placuszki :) Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na przystawkę :) Super propozycja na wykorzystanie awokado do przyrządzenia takich placków :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, a te smaki uwielbiam :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym razem nie dla mnie, bo zdecydowanie nie jestem fanką awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne placki. Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio serwujesz.
    Trzeba teraz wziąć się za testowanie tego przepisu.
    Ekstra!
    Pięknie podane.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamy złe doświadczenia z awokado pieczonym lub smażonym :P Zawsze nam strasznie gorzknieje :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy sposób podania avokado. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny przepis do wypróbowania - uwielbiam takie małe placuszki :D

    OdpowiedzUsuń

Translate