środa, 28 września 2016

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z avocado i jajka

Dzisiaj bierzemy "na talerz" avocado, owoc cieszący się bardzo dobrą sławą pomimo swojego niepozornego wyglądu i trochę dziwnego smaku i w sumie dużej kaloryczności (jak na owoc), właściwie to czym tu się zachwycać ???? ;) No właśnie, okazuje się, że jest czym, liczne badania dowodzą, że avocado uważane jest za "jedzenie idealne", gdyż zawiera bardzo dużo niezbędnych nam składników odżywczych m.in. zdrowe tłuszcze, potas (w ilości większej niż banany), luteinę, witaminy C, E, A, witaminy z grupy B oraz wpływa korzystnie na serce, oczy, mózg, reguluje ciśnienie i ilość cukru we krwi, wspomaga trawienie i odchudzanie, wpływa korzystnie na ciążę (kwas foliowy), chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i uwaga!!! ma właściwości przeciwstarzeniowe i uważane jest za eliksir młodości :) Avocado można przyrządzać na wiele różnych sposobów np. w postaci sosów, dodatku do pieczywa, makaronu, pizzy, tortilli czy sałatek, jak lubicie, ja wam dziś proponuję pastę kanapkową, której głównym składnikiem jest właśnie avocado. Taka pasta to dobra i zdrowa "odskocznia" od tradycyjnej kanapki z szynką, polecam podawać ją do świeżego pieczywa wieloziarnistego np. z TEGO przepisu. Jeszcze jedno, jeśli wasza pasta jest mdła i niesmaczna to prawdopodobnie za mało ją doprawiliście, dodajcie trochę więcej soli albo pieprzu albo soku z cytryny, kombinujcie do czasu aż smak będzie OK. Serdecznie polecam!!!!

Jeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa to być może zainteresuje was też przepis na przepyszną pastę z suszonych pomidorów

zdrowa pasta na kanapki




Składniki:
- 1 dojrzałe avocado
- 2 jajka
- 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do doprawienia

Sposób przygotowania:
  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki
  • Avocado myjemy, przepoławiamy, wydłubujemy pestkę, wydrążamy miąższ
  • W mikserze miksujemy na gładką jednolitą masę następujące składniki: jajka na twardo, miąższ z avocado, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, jogurt
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania
  • Pastę możemy przechowywać kilka dni w lodówce
pasta kanapkowa

pasta kanapkowa

24 komentarze:

  1. Pychotka, właśnie się zastanawiałam nad taką pasta a raczej także alternatywą dla masełka ;p dużo zdrowsze rozwiązanie <3 Będę tu zaglądać częściej widzę bardzo przydatną wiedzę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Samego avokado nie lubię. Ale w pastach mi smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za smakiem avocado nie przepadam ale taką pastę z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja! koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem smaku takiego połączenia, gdyż za avokado niestety nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. awokado w takiej postaci aż żal nie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię awokado, więc wszelkie pasty z jego dodatkiem mi smakują, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie to awokado jest bez smaku. Pasta ma bardzo ładny kolorek , przyjemny dla oka i pewnie przyjemny dla naszych ust .

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasta musi być wyjątkowo dobra! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię awokado a szczególnie w pastach:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię robić pasty z awokado. Są fajną odmianą i kolorek mają cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Awokado kocham, ale nigdy nie jadłam go w połączeniu z jajkiem, dlatego przepis odznaczam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno jest ciekawa w smaku, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy jeszcze avocado nie jadłam, nie umiem się przekonać :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda zdrowo i smacznie :)
    Jeśli możesz kliknij w linki TUTAJ, dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniała pasta. połączenie awokado i jajek - uwielbiam : )

    OdpowiedzUsuń
  17. to coś dla mnie
    i ładnie wygląda i pewnie jest bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń

Translate