Dzisiaj bierzemy "na talerz" avocado, owoc cieszący się bardzo dobrą sławą pomimo swojego niepozornego wyglądu i trochę dziwnego smaku i w sumie dużej kaloryczności (jak na owoc), właściwie to czym tu się zachwycać ???? ;) No właśnie, okazuje się, że jest czym, liczne badania dowodzą, że avocado uważane jest za "jedzenie idealne", gdyż zawiera bardzo dużo niezbędnych nam składników odżywczych m.in. zdrowe tłuszcze, potas (w ilości większej niż banany), luteinę, witaminy C, E, A, witaminy z grupy B oraz wpływa korzystnie na serce, oczy, mózg, reguluje ciśnienie i ilość cukru we krwi, wspomaga trawienie i odchudzanie, wpływa korzystnie na ciążę (kwas foliowy), chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i uwaga!!! ma właściwości przeciwstarzeniowe i uważane jest za eliksir młodości :) Avocado można przyrządzać na wiele różnych sposobów np. w postaci sosów, dodatku do pieczywa, makaronu, pizzy, tortilli czy sałatek, jak lubicie, ja wam dziś proponuję pastę kanapkową, której głównym składnikiem jest właśnie avocado. Taka pasta to dobra i zdrowa "odskocznia" od tradycyjnej kanapki z szynką, polecam podawać ją do świeżego pieczywa wieloziarnistego np. z TEGO przepisu. Jeszcze jedno, jeśli wasza pasta jest mdła i niesmaczna to prawdopodobnie za mało ją doprawiliście, dodajcie trochę więcej soli albo pieprzu albo soku z cytryny, kombinujcie do czasu aż smak będzie OK. Serdecznie polecam!!!!
Jeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa to być może zainteresuje was też przepis na przepyszną pastę z suszonych pomidorów
Jeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa to być może zainteresuje was też przepis na przepyszną pastę z suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 dojrzałe avocado
- 2 jajka
- 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do doprawienia
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do doprawienia
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki
- Avocado myjemy, przepoławiamy, wydłubujemy pestkę, wydrążamy miąższ
- W mikserze miksujemy na gładką jednolitą masę następujące składniki: jajka na twardo, miąższ z avocado, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, jogurt
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania
- Pastę możemy przechowywać kilka dni w lodówce
Pychotka, właśnie się zastanawiałam nad taką pasta a raczej także alternatywą dla masełka ;p dużo zdrowsze rozwiązanie <3 Będę tu zaglądać częściej widzę bardzo przydatną wiedzę <3
OdpowiedzUsuńSamego avokado nie lubię. Ale w pastach mi smakuje ;)
OdpowiedzUsuńZa smakiem avocado nie przepadam ale taką pastę z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja! koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu pasty :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku takiego połączenia, gdyż za avokado niestety nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńawokado w takiej postaci aż żal nie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem tego smaku :D
OdpowiedzUsuńLubię awokado, więc wszelkie pasty z jego dodatkiem mi smakują, mniam :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to awokado jest bez smaku. Pasta ma bardzo ładny kolorek , przyjemny dla oka i pewnie przyjemny dla naszych ust .
OdpowiedzUsuńPasta musi być wyjątkowo dobra! :)
OdpowiedzUsuńIdealna na śniadanko
OdpowiedzUsuńbardzo lubię awokado a szczególnie w pastach:) pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię robić pasty z awokado. Są fajną odmianą i kolorek mają cudny :)
OdpowiedzUsuńpysznie;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńAwokado kocham, ale nigdy nie jadłam go w połączeniu z jajkiem, dlatego przepis odznaczam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpycha !
OdpowiedzUsuńNa pewno jest ciekawa w smaku, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem ja smakuje.
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze avocado nie jadłam, nie umiem się przekonać :D
OdpowiedzUsuńWygląda zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli możesz kliknij w linki TUTAJ, dzięki :*
wspaniała pasta. połączenie awokado i jajek - uwielbiam : )
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie
OdpowiedzUsuńi ładnie wygląda i pewnie jest bardzo smaczne