Kaszą jaglaną zachwyciłam się już jakiś czas temu i od tego czasu regularnie ją przyrządzam dla siebie i dla mojej rodziny, podaję ją nie tylko jako zamiennik ziemniaków do obiadu ale też w postaci pysznych kotlecików, gołąbków, pasztetów, ciast a nawet pralinek albo w postaci budyniu jaglanego, na który przepis znajdziecie poniżej. Taki budyń nie tylko wspaniale smakuje ale też ma właściwości zdrowotne, sama kasza jest bogata w białko, żelazo, miedź, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B, a jeszcze jest miód i owoce sezonowe, które są bardzo zdrowe i także zawierają całe bogactwo witamin. Jeśli zastąpicie mleko wodą to taki deser możecie podać nawet niemowlaczkom, a i starsze dzieci na pewno będą zachwycone, mój syn uwielbia dlatego przyrządzam mu taki budyń często, wymieniam tylko owoce na jabłka, banany, śliwki, mango... Serdecznie polecam!!!
Składniki na budyń:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
-1 łyżeczka masła
- miąższ wyskrobany z połowy laski wanilii (lub pół łyżeczki cukru waniliowego)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
Składniki na polewę malinową:
- pół szklanki malin
- 1-2 łyżeczki soku malinowego (niekoniecznie, możecie po prostu posłodzić maliny ulubionym słodziwem)
-1 łyżeczka masła
- miąższ wyskrobany z połowy laski wanilii (lub pół łyżeczki cukru waniliowego)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
Składniki na polewę malinową:
- pół szklanki malin
- 1-2 łyżeczki soku malinowego (niekoniecznie, możecie po prostu posłodzić maliny ulubionym słodziwem)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki, następnie wrzucamy go garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, w trakcie gotowania wrzucamy masło i wanilię, mieszamy i gotujemy do momentu aż cały płyn odparuje, lekko studzimy
- Polewa malinowa: maliny płuczemy, wrzucamy do miksera i wraz z sokiem (lub innym słodziwem) miksujemy na gładką masę
- Przestudzoną kaszę jaglaną wrzucamy do miksera, dodajemy miód i miksujemy wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji (u mnie trwało to kilka minut), jeśli kasza jest zbyt sucha dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego lub mleka
- Budyń przelewamy do miseczek i oblewamy polewą malinową
o matko, uwielbiam takie pysznosci
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNie trzeba mnie namawiać na takie smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńSuper budyń, bardzo taki lubię, smaczny i zdrowy.
OdpowiedzUsuńo jejku,ale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńostatnio często jadam kaszę jaglana na śniadanie, musze sobie zrobić taki budyń
Zabieram się za zrobienie budyniu jaglanego już bardzo długo i ciągle o nim zapominam. Pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńZjadła bym takie cudo szczególnie teraz w taka wstrętna pogodę
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na podanie kaszy jaglanej w formie deseru...
OdpowiedzUsuńTutaj wejść to trzeba nic nie jeść cały tydzień i potem próbować wszystkiego :) Takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale ten budyń musi być pyszny! :D
OdpowiedzUsuńswietny wyszedł, taki aksamitny :) dzieki za tip o przelewaniu wodą :)
OdpowiedzUsuńKocham budyń!
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też malinki :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zaserwować ten budyń swojej 5-letniej córci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglane budynie - coś wspaniałego, zwłaszcza z dodatkiem malin :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam malinki:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z malinami :)
OdpowiedzUsuńIle ja czasu budyniu nie jadłam, takiego bym z miłą chęcią spróbowała. Screen zrobiony więc w innym czasie na pewno skorzystam! :)
OdpowiedzUsuńSzalejemy za budyniem jaglanym a już szczególnie z owocowymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńBudyń - powiedz budyń a ja już jestem :) jeszcze z malinami! :)
OdpowiedzUsuń