niedziela, 18 września 2016

Budyń jaglany z polewą malinową

Kaszą jaglaną zachwyciłam się już jakiś czas temu i od tego czasu regularnie ją przyrządzam dla siebie i dla mojej rodziny, podaję ją nie tylko jako zamiennik ziemniaków do obiadu ale też w postaci pysznych kotlecików, gołąbków, pasztetów, ciast a nawet pralinek albo w postaci budyniu jaglanego, na który przepis znajdziecie poniżej. Taki budyń nie tylko wspaniale smakuje ale też ma właściwości zdrowotne, sama kasza jest bogata w białko, żelazo, miedź, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B, a jeszcze jest miód i owoce sezonowe, które są bardzo zdrowe i także zawierają całe bogactwo witamin. Jeśli zastąpicie mleko wodą to taki deser możecie podać nawet niemowlaczkom, a i starsze dzieci na pewno będą zachwycone, mój syn uwielbia dlatego przyrządzam mu taki budyń często, wymieniam tylko owoce na jabłka, banany, śliwki, mango... Serdecznie polecam!!!

budyń z kaszy jaglanej






Składniki na budyń:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu

-1 łyżeczka masła
- miąższ wyskrobany z połowy laski wanilii (lub pół łyżeczki cukru waniliowego)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
Składniki na polewę malinową:
- pół szklanki malin
- 1-2 łyżeczki soku malinowego (niekoniecznie, możecie po prostu posłodzić maliny ulubionym słodziwem)

Sposób przygotowania:
  • Kaszę jaglaną umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki, następnie wrzucamy go garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, w trakcie gotowania wrzucamy masło i wanilię, mieszamy  i gotujemy do momentu aż cały płyn odparuje,  lekko studzimy
  • Polewa malinowa: maliny płuczemy, wrzucamy do miksera i wraz z sokiem (lub innym słodziwem) miksujemy na gładką masę
  • Przestudzoną kaszę jaglaną wrzucamy do miksera, dodajemy miód i miksujemy wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji (u mnie trwało to kilka minut), jeśli kasza jest zbyt sucha dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego lub mleka 
  • Budyń przelewamy do miseczek i oblewamy polewą malinową

budyń jaglany bez cukru


23 komentarze:

  1. o matko, uwielbiam takie pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie trzeba mnie namawiać na takie smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super budyń, bardzo taki lubię, smaczny i zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. o jejku,ale smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie :)
    ostatnio często jadam kaszę jaglana na śniadanie, musze sobie zrobić taki budyń

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabieram się za zrobienie budyniu jaglanego już bardzo długo i ciągle o nim zapominam. Pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadła bym takie cudo szczególnie teraz w taka wstrętna pogodę

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł na podanie kaszy jaglanej w formie deseru...

    OdpowiedzUsuń
  10. Tutaj wejść to trzeba nic nie jeść cały tydzień i potem próbować wszystkiego :) Takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, ale ten budyń musi być pyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. swietny wyszedł, taki aksamitny :) dzieki za tip o przelewaniu wodą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie dzisiaj też malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę zaserwować ten budyń swojej 5-letniej córci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam jaglane budynie - coś wspaniałego, zwłaszcza z dodatkiem malin :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam wszystko co z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile ja czasu budyniu nie jadłam, takiego bym z miłą chęcią spróbowała. Screen zrobiony więc w innym czasie na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szalejemy za budyniem jaglanym a już szczególnie z owocowymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Budyń - powiedz budyń a ja już jestem :) jeszcze z malinami! :)

    OdpowiedzUsuń

Translate