czwartek, 3 grudnia 2015

Śląskie makrony czyli pyszne ciasteczka migdałowe (bez mąki)

Co tu dużo pisać, makrony to nie tylko smakowite ciasteczka o smaku migdałowym, to klasyka gatunku wśród przepisów kuchni śląskiej i to taki "maszket pełnom gymbom", którego koniecznie musicie spróbować. Dawniej nie było na Śląsku bajtla, który by nie wiedział co to makrony, serwowano je na święta i specjalne okazje, mi kojarzą się z odpustem, gdzie po mszy na "budach" można było dostać rozmaite maszkety: kartofelki, maczki, żele we cukrze i oczywiście nasze makrony :) Dzisiejsze śląskie dzieciaki nie znają już tych smaków, a zamiast popróbować potraw regionalnych (gdy jest ku temu okazja) wolą zjeść nafaszerowane chemią marketowe specjały, smutna prawda, ale sami jesteśmy za to odpowiedzialni, więc może warto od czasu do czasu przygotować coś słodkiego samemu w domu, zachęcam tym bardziej że przepis jest prościutki a wykonanie ciasteczek zajuje mniej czasu niż reklama w telewizji podczas filmu.



Składniki:
- 5 białek jaj
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 15 dag zmielonych migdałów (2 łyżki stołowe)
- kilka kropelek aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól
  • Gdy piana jest już prawie całkiem ubita dodajemy cukier puder i chwilę mieszamy na małych obrotach
  • Na koniec do piany dodajemy migdały, bułkę tartą i aromat, mieszamy wszystko razem dużą drewnianą łyżką
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z masy formujemy okręgi (za pomocą rękawa cukierniczego lub dwóch łyżek, jedną nabieramy a drugą zsuwamy masę z pierwszej)
  • Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C na funkcji góra- dół aż będą rumiane (ok 25-30 minut)


Prezenty na Mikołajki II

1 komentarz:

  1. Makrony to najlepsze ciastka odpustowe na świecie, ale nie mogę się zgodzić, że bez dodatku mąki. Bułka tarta to zmielone pieczywo pszenne, a więc i mąka ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Translate