środa, 9 grudnia 2015

Barszcz czerwony z uszkami (z cyklu 12 potraw wigilijnych)

Taki sobie cykl wymyśliłam, przedświąteczny, na pewno się przyda, zwłaszcza gdy ktoś po raz pierwszy organizuje wigilię u siebie w domu, albo chce wprowadzić coś nowego na świąteczny stół albo książkę z przepisami zjadł mu pies, nie ważne, skoro tu jesteście to znaczy, że poszukujecie dobrych, sprawdzonych przepisów ...  no to proszę bardzo, oto i one! Najlepsze przepisy wigilijne, wszystkie przetestowane przeze mnie osobiście :) Zaczynamy od kultowej już potrawy, bez której żadna wigilia w moim rodzinnym domu nie może się odbyć, czyli od barszczu z uszkami. Moja mama osiągnęła już mistrzostwo w lepieniu ogromnej ilości przepysznych uszek, dlatego podam Wam przepis, który dostałam właśnie od niej. Wielką zaletą tej potrawy jest to, że możecie przygotować sobie ją wcześniej, barszcz na 1-2 dni przed wigilią, wtedy składniki zdążą się już "przegryźć" a uszka nic nie stracą jeśli ulepicie je kilka dni wcześniej, lekko podgotujecie i zamrozicie. Z podanych proporcji wychodzi ok 15 sztuk dużych uszek (szklanka o średnicy 8 cm).



 Składniki na barszcz:
- 2 kg buraków
- 80g
suszonych grzybków
- 2 cebule

- listek laurowy i ziele angielskie (2-3 szt.)
-  sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, cukier

  • Wywar: Grzyby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, moczymy 2,5 - 3 godziny (albo i dłużej) po czym gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, nie wylewamy wody, jeszcze nam się przyda
  • Buraki myjemy, obieramy, kroimy na połówki albo na ćwiartki (jeśli są duże), wrzucamy do garnka, dodajemy obrane i przekrojone na pół cebule, zalewamy 3 l zimnej wody, gotujemy
  • Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Ważne żeby cytrynę dodać na samym początku gotowania bo wtedy nasz barszcz będzie miał piękny rubinowy kolor
  • Barszcz gotujemy do czasu aż buraki zmiękną, odcedzamy i dolewamy wodę z gotowanych grzybków (dokładnie tą którą zachowaliśmy na później), doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i jeszcze trochę gotujemy
  • Na koniec wrzucamy do barszczu 2-3-4 pokrojone w kostkę grzybki z wywaru i buraka (odcedzonego z barszczu) potartego na tarce o dużych oczkach
Składniki na uszka:
Nadzienie:
- grzyby z wywaru na barszcz
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 6 - 10 łyżek gorącej wody
- szczypta soli
  • Nadzienie: cebulę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, lekko przysmażamy na maśle, dodajemy grzyby, mieszamy i blendujemy na papkę. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku
  • Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy kilka łyżek gorącej wody potem oleju i mieszamy widelcem, jeśli ciasto jest zbyt suche dolewamy 1-2 łyżki gorącej wody jeśli zbyt wilgotne dodajemy trochę mąki, zagniatamy ciasto (powinno być miękkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk). Następnie wkładamy nasze ciasto pomiędzy dwa kawałki folii kuchennej rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2 mm i za pomocą szklanki wycinamy w nim kółka. Do każdego kółka wkładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy boki jak na pierogi, a następnie zlepiamy dwa przeciwległe końce. Uszka wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5 min aż wypłyną na górę po czym odcedzamy łyżką lub sitkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate