sobota, 5 listopada 2016

Rogaliki marchewkowe - pyszne i bez jaj

Ostatnio trochę się pozmieniało w moim życiu, wróciłam do pracy, mam zdecydowanie mniej czasu, jakaś taka zabiegana jestem, nie żebym narzekała :] ale przy takim trybie życia muszę upraszczać różne czynności najbardziej jak się da. Także gotowanie i pieczenie (w tygodniu) nie może zajmować mi zbyt wiele tak cennego teraz czasu, dlatego doceniam przepisy takie jak ten poniżej: proste, niewymagające, szybkie, pyszneeee i z marchewką :) Mowa o rogalikach marchewkowych, na które natknęłam się niedawno u Beaty, mówię wam przepis rewelacja, dosłownie niebo na talerzu, mojemu dziecku te rogaliki tak posmakowały, że musiałam je przed nim schować żeby nie zjadł wszystkiego na raz, nie ma się co dziwić, mi samej także bardzo pasowały do popołudniowej kawki. Rogaliki możecie nadziać czym tylko chcecie: kawałeczkiem gruszki, białym serem, powidłami lub gęstym dżemem w ulubionym smaku, zawsze wyjdą pyszne. Serdecznie polecam!!!

Jeśli lubicie desery z dodatkiem warzyw to polecam wam też przepis na szarlotkę dyniową oraz na czekoladowe ciasto z buraka. A może zainteresuje was cukiniowa wuzetka lub ziemniaczane marcepanki

ciasto marchewkowe



Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej (ja dałam 1,5 szkl. mąki pszennej i 0,5 szkl. mąki krupczatki)
- 200 g masła
- 2 marchewki (ok 200g)
- 4 łyżki cukru (użyłam brązowego)
- 1 - 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:
- gęsty dżem do nadzienia (ja dałam swojski malinowo-jabłkowy)
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  • Marchewkę płuczemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem a następnie dodajemy masło i siekamy najbardziej jak się da, na końcu wrzucamy startą marchewkę, mieszamy i szybko zagniatamy ciasto, jeśli ciasto będzie za suche to można dodać odrobinę wody (ja nie dodawałam)
  • Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię kuchenną i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, pierwszą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok 20 cm i grubości 2-3 mm, a następnie dzielimy na 8 równych trójkątów, a na każdym z nich kładziemy pół łyżeczki dżemu (tak jak na zdjęciu), zawijamy i formujemy rogalik, tak samo postępujemy z pozostałymi dwiema częściami ciasta
  • Rogaliki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C na funkcji góra- dół około 20 - 25 minut, studzimy
  • Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem


rogaliki marchewkowe


rogaliki marchewkowe

22 komentarze:

  1. oj akurat jestem po obiedzie i chętnie bym takie schrupała!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogłabym się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie! Z marchewki rogalików jeszcze nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wielką ochotę na te rogaliki :-) O czekoladowym cieście z buraka słyszę pierwszy raz w życiu, kreatywność ludzka nie zna granic :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są naprawdę cudowne. Nie wiem, jak tworzysz takie super przepisy.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciągle przede mną ciasto marchewkowe, ale rogaliki wyglądają cudnie, więc nie wiem, czy nie będą pierwsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponieważ jestem zakochana w marchewkowym cieście, więc takie rogaliki mają u mnie plusa awansem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale śliczne i ten kolor ^^ Szkoda, że w tym roku nie mozemy żadnych upiec :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Super rogaliki, schrupałabym kilka z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. omo nie wiedziałam ,ze można takie rzeczy zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. O takich rogalikach jeszcze nie słyszałam. Wyglądają znakomicie i pewnie równie dobrze smakują. Zapisałam przepis do wypróbowania, bo mnie zaintrygował bardzo. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne te rogaliki, chętnie bym pochrupała :D

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie tez rogaliki. Twoje super, porywam kilka jak zostało jeszcze coś :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marchewkowe- mniam narobiłaś smaka

    OdpowiedzUsuń
  15. Akurat mam za zadanie zrobić rogaliki do szkoły, wie na pewno wykorzystam przepis!

    Pozdrawiam
    Enjoy Lifeee

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie piekłam takich łakoci :) Czas nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładny kolor rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ale mają wspaniały kolor od marchewki! :)

    OdpowiedzUsuń

Translate