Z pewną taką nieśmiałością sięgnęłam po przepis na to ciasto, burak jak wiadomo ma intensywny zapach i smak i raczej nie chcemy go czuć w słodkim deserze. Pomyślałam sobie jednak, że skoro w cieście marchewkowym nie czuć marchewki a w dyniowym dyni to może i w buraczanym nie wyczujemy buraka. Upiekłam i co się okazało??? Oczywiście, że nie czuć buraka. Dla pewności zrobiłam mały test, poczęstowałam tym ciastem 4 osoby i każdej z osobna zapytałam, czy domyśla się jaki jest składnik X w tym cieście iiiii...... nikt się nie domyślił! Czyli, nie czuć buraka :-) Samo ciasto jest bardzo dobre, mokre, ma przepiękny ciemnobordowy kolor i jest mocno czekoladowe ale niezbyt słodkie, więc koniecznie trzeba je polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Kilka kropel soku z buraka zabarwi lukier, którym możecie później ozdobić ciasto. O korzyściach przemycenia warzyw do deseru oczywiście nie muszę wspominać, bo to się rozumie samo z siebie, tak więc zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki na ciasto:- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju słonecznikowego (lub takiego jaki macie w domu)
- 3 jajka
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g płatków migdałów
- 300 g obranych buraków
Składniki na lukier:
- 20 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania ciasta:
- Buraki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesypujemy na sitko aby odcisnąć nadmiar soku (sok z buraka pozostawiamy, na koniec posłuży nam do przyozdobienia ciasta)
- Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli, studzimy
- Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy, w trakcie ubijania powoli wsypujemy cukier
- Do masy białkowej dodajemy żółtka, olej i olejek waniliowy (cały czas miksujemy na powolnych obrotach)
- W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy płatki migdałowe, mieszamy z masą jajeczną
- Na koniec do naszej masy dodajemy buraki i roztopioną czekoladę, mieszamy wszystko razem
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę
- Pieczemy ok 50 - 60 min w 180 st C.
- Utrzeć cukier puder z wodą do uzyskania jednolitej masy (można to zrobić w mikserze ale szybciej jest okrągłym drewnianym tłuczkiem lub drewnianą łyżką)
- Odlewamy połowę lukru i dodajemy do niego kilka kropel soku z buraka (opcjonalne)
- Przyozdabiamy górę białym i różowym lukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz