Sezon na jabłka w pełni, jest ich teraz bardzo dużo, są tanie (dla niektórych za darmochę w ogródku) i najsmaczniejsze, dlatego grzechem by było nie upichcić czegoś z jabłuszkiem w roli głównej. Polskie jabłka są też ostatnio bardzo modne hahaha, a ich jedzenie stało się poprawne politycznie ;-) żeby nie wchodzić w szczegóły... skupmy się może na przepisie. Niesamowicie proste wykonanie (cista nie pieczemy) i spektakularny efekt, nie powstydzicie się stawiając je na stole oj nie, taki maszket pełną gębą. Przyznaję się bez bicia, że przepis podpatrzyłam w domowej cukierence (o TUTAJ macie link jakby ktoś chciał).
Składniki na blachę 30 cm x 23 cm:
- 1,5 dużej paczki herbatników
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, zasypujemy cynamonem (i cukrem jeśli są kwaśne), zalewamy odrobiną wody i dusimy aż się rozpadną(jabłka co jakiś czas trzeba zamieszać żeby się nie przypaliły)
- Gdy już się rozgotują wrzucamy galaretkę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia
- Formę wykładamy folią aluminiową i na dnie rozkładamy herbatniki, jeden obok drugiego (równo jak żołnierze w szeregu)
- Na herbatniki wylewamy ostudzoną masę jabłkową, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników, wstawiamy do lodówki żeby stężało i połowę roboty już mamy za sobą ;)
- Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i studzimy
- Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli wrzucamy cukier puder
- Do ubitej kremówki dodajemy mascarpone i żelatynę, tak powstałą masę rozsmarowujemy na warstwie herbatników (tych z lodówki)
- Na górze układamy resztę ciastek i polewamy przestudzoną czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka
Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń