Zapewne każdy z was przynajmniej raz w życiu próbował którejś z tysiąca wersji sałatki jarzynowej i ma swój ulubiony przepis na jej wykonanie (ewentualnie osobę, którą miło się odwiedza bo można się u niej zajadać swoją ulubioną wersją tej sałatki). Czałot jest trochę taką prababką popularnej w naszym kraju sałatki jarzynowej, zresztą dużo prostszą do wykonania (mniej gotowania, mniej krojenia) i jednocześnie bardzo smaczną. Jest trochę zamieszania z nazewnictwem, bo jak to zwykle bywa z przepisami ktoś coś dodał, odjął, poprawił, czasem sałatka ta funkcjonuje też pod nazwą "szałot" lub "sałatka ziemniaczana", "rybna" etc., mniejsza z tym. Polecam jako dodatek do obiadu, kolacyjka lub do postawienia na stół jeśli macie gości i chcecie ich zaskoczyć tradycyjną śląską potrawą.
Składniki:
- 50 dag ziemniaków albo kartofli jak ktoś woli ;)
- 2 solone filety śledziowe
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ogórki kiszone
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- ocet, sól, pieprz
- 2 solone filety śledziowe
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ogórki kiszone
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- ocet, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w grubą kostkę
- Śledzie moczymy w wodzie i kroimy w wąskie paski (ja zamiast filetów solonych dodałam marynowane i wtedy nie musiałam ich moczyć ani dodawać octu na koniec)
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, ogórki też kroimy w kostkę
- Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i octem (opcjonalnie)
- Na koniec smażymy boczek i posypujemy nim sałatkę
Kajniykaj godajom to przez "sz" - szałot ;)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń