poniedziałek, 28 września 2015

Czałot zwany szałotem czyli śląska sałatka ze śledzia i ziemniaka

Zapewne każdy z was przynajmniej raz w życiu próbował którejś z tysiąca wersji sałatki jarzynowej i ma swój ulubiony przepis na jej wykonanie (ewentualnie osobę, którą miło się odwiedza bo można się u niej zajadać swoją ulubioną wersją tej sałatki). Czałot jest trochę taką prababką popularnej w naszym kraju sałatki jarzynowej, zresztą dużo prostszą do wykonania (mniej gotowania, mniej krojenia) i jednocześnie bardzo smaczną. Jest trochę zamieszania z nazewnictwem, bo jak to zwykle bywa z przepisami ktoś coś dodał, odjął, poprawił, czasem sałatka ta funkcjonuje też pod nazwą "szałot" lub "sałatka ziemniaczana", "rybna" etc., mniejsza z tym. Polecam jako dodatek do obiadu, kolacyjka lub do postawienia na stół jeśli macie gości i chcecie ich zaskoczyć tradycyjną śląską potrawą.

 
Składniki:
- 50 dag ziemniaków albo kartofli jak ktoś woli ;)
- 2 solone filety śledziowe
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ogórki kiszone
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- ocet, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w grubą kostkę
  • Śledzie moczymy w wodzie i kroimy w wąskie paski (ja zamiast filetów solonych dodałam marynowane i wtedy nie musiałam ich moczyć ani dodawać octu na koniec)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, ogórki też kroimy w kostkę
  • Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i octem (opcjonalnie)
  • Na koniec smażymy boczek i posypujemy nim sałatkę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate