niedziela, 20 września 2015

Zupa grzybowa ze świeżo zebranych grzybów leśnych





Przypomnę, pytanie brzmiało: co robimy dziś na obiad?
Odzew był dosyć skromny, żeby nie powiedzieć zerowy więc sama zdecydowałam, że zrobię fantastyczną zupę grzybową ze świeżych grzybków leśnych. Oczywiście nie ze wszystkich, gdybym chciała zużyć cały ten koszyk to na moją zupę musiałabym zaprosić dwie drużyny koszykówki. Na pewno by się cieszyli, ale mam dość skromne warunki lokalowe dlatego prościej było zasuszyć większość tych pięknych okazów (będzie na święta) a reszta poszła na moją zupkę. Grzyby nazbierał mój tata w jednym z lubelskich lasów (żeby nie było, to nie ja). Oczywiście jeśli ktoś nie ma taty-zbieracza i sam też nie zbiera to może użyć grzybów mrożonych lub pieczarek ale to już nie będzie to samo, zupka najsmaczniejsza wychodzi właśnie z grzybów leśnych.



Składniki:
- 30 dag świeżych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany (najlepiej kremówka 30%)
- 2 łyżki masła
Składniki na rosół:
- mięso drobiowe lub inne na rosół (skrzydełko, nóżka, porcja rosołowa z kurczaka lub indyka)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- kawałek pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
- listek laurowy (2szt)
- ziele angielskie (4 ziarenka)

Sposób przygotowania:
  • Rosół: Mięso dokładnie myjemy i zalewamy 1,5 - 2 l zimnej wody, solimy do smaku i gotujemy. Tuż przed zagotowaniem pozbywamy się szumowin, które się zbierają na powierzchni wywaru. Następnie dodajemy obrane i opłukane warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez ok 30 - 45 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy wszystkie warzywa, marchewkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy z powrotem do zupy, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i też wrzucamy do zupy. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.
  • Grzybki dokładanie myjemy i kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy ze skórki, płuczemy i też kroimy w kosteczkę
  • Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy grzybki i doprawiamy solą i pieprzem, dusimy wszystko ok 20 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i wraz z cebulą i grzybkami z patelni wrzucamy do zupy. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie
  • Na koniec zabielamy naszą zupę śmietaną, jeszcze doprawiamy do smaku oraz posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate