czwartek, 10 września 2015

Sałatka warstwowa z tuńczykiem (sałatka Leszka)

Wtajemniczeni będą wiedzieć o co chodzi z tą "sałatką Leszka" a pozostałym wyjaśnię szybciutko, że kiedyś na jednej z imprez studenckich, nasz kolega Leszek wparował z fantastyczną warstwową sałatką. Oczywiście wzięłam od razu przepis i wypróbowałam na swojej rodzinie i tak wszystkim posmakowała, że teraz żadna porządna impreza rodzinna nie może się odbyć właśnie bez tej sałatki. Dla znajomych też czasem ja robię i wtedy funkcjonuje pod nazwa "sałatka Leszka". Po takim wstępie nie muszę już nikogo przekonywać, że sałatka jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się na różne imprezy lub na spotkania z przyjaciółmi, do tego jest banalnie prosta w wykonaniu.
Warto zainwestować w dobry jakościowo majonez, wtedy sałatka będzie jeszcze lepsza.





Składniki:
- 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1średniej wielkości cebula
- 20 dkg żółtego sera (np. gouda)
- kilka łyżek majonezu (ok pół słoika)
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  • Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek,
  • Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Cebulę kroimy w kostkę
  • Sałatkę układamy warstwowo w następujący sposób:
    - na sam spód idą białka (drobno pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce)
    - potem połowa żółtego sera
    - to smarujemy warstwą majonezu (3 - 4 łyżki) i posypujemy solą i pieprzem
    - dalej idzie cebula
    - tuńczyk (odcedzony z zalewy i rozdrobniony widelcem)
    - reszta żółtego sera
    - znowu smarujemy warstwą majonezu (3 - 4 łyżki) i posypujemy solą i pieprzem
    - na koniec posypujemy startymi na tarce żółtkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate