poniedziałek, 20 marca 2017

Jajka w domowym sosie tatarskim

Jajka ugotowane na twardo to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, można je zjeść bez żadnych dodatków, tylko z solą, można z nich zrobić sałatkę lub pastę, albo nadziać je dowolnym farszem lub podać z ulubionym sosem, możliwości jest bardzo wiele. U mnie w domu najlepsze pomysły rodzą się podczas robienia tzw. czystki w lodówce :) mieszam wtedy co się da i powstaje jakiś pyszny sos albo pasta. Składniki na domowy sos tatarski, mam w domu zawsze (swojskie), jest ich niewiele, czasem dodaję coś od siebie ale dziś "poczęstuję" was wersją tradycyjną, jedną z najprostszych i najpyszniejszych. Oczywiście nie muszę dodawać, że taki domowy sos smakuje sto razy lepiej niż jego sklepowi odpowiednicy, tym bardziej was namawiam do wypróbowania tego dania. Serdecznie polecam!!!

A jakie są wasze ulubione przepisy wielkanocne? Ja osobiście już nie umiem się doczekać babki pomarańczowej z TEGO przepisu

jajka wielkanocne




Składniki:
- 5-6 jaj
- 3/4 małego kubeczka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 3 ogórki konserwowe
- pół puszki zielonego groszku
- 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
- sól i pieprz do doprawienia
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na 2 równe połówki
  • Sos tatarski: W osobnym naczyniu mieszamy majonez i jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W dużej misce umieszczamy ogórki i pieczarki pokrojone w kostkę, groszek oraz majonez wymieszany z jogurtem, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie mieszamy
  • Połówki jajek układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki
jajka w sosie tatarskim

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam jajka pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sosik tatarski. Teraz mam ochotę na tak przygotowane jajka z sosem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd po raz pierwszy spróbowałam sosu tatarskiego - zakochałam się w nim! Super propozycja. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się głodna zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia zawsze robiła domowy sos tatarski, a odkąd jej z nami nie ma, to pozostał nam ten ze słoiczka...

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robiłam taki sos do jajek ale teraz z racji że nie używam majonezu trzeba poszukać zamienników:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię b.często. Ale jak ktoś nie lubi majonezu to robię tak:2-3 żółtka ugotowane ucieram z 2 łyżeczkami cukru pudru dodaję śmietan ew. jogurt i ścieram na drobnej tarce pozostałe białka ,dalej j/w. grzybki marynowane itp na górę połówki jajek całość posypuję zielonym szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy sama sosu tatarskiego nie robiłam a tu się okazuje ze nie taki diabel straszny.... Bardzo fajny przepis Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze nie myślałam o przepisach na Wielkanoc, ale chyba już najwyższy czas ;) Ja najbardziej lubię klasyczne jajka, tak po prostu, z solą. Sosu tatarskiego nigdy nie robiłam, ale może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Matko jedyna aż mi zaburczało w brzuchu mmmm

    OdpowiedzUsuń
  11. Najwyższy czas zapisywać Wielkanocne inspiracje bardzo ciekawy przepis :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja uwielbiam sos tatarki :) Na śniadanie wielkanocne pojawia się u mnie sos tatarki :) Przepis na sos tatarski jest banalnie prosty.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  13. Jajka lubimy ale sos tatarski już nie koniecznie :P Ale brat za to uwielbia :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Też już zaczynam powoli planować święta :) jajka z sosem tatarskim będą na pewno smakowitą ozdobą Wielkanocnego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja uwielbiam jajka gotowane na twardo! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam nie raz, pyszniutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Całkiem fajny przepis :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam jajka pod każdą postacią - dawno nie jadłam sosu tatarskiego - aż mi naszła ochota na taki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O, dobrych jajek nie jadłam od tygodnia : )

    OdpowiedzUsuń
  20. Czekam na więcej postów z wielkanocnymi inspiracjami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, mniam jest to proste danie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Tego sposobu nie znam, ale co ja osobiście robię to biorę cebulę, pieprz, ogórki kiszone lub konserwowe i majonez + odrobinę śmietany - lubię tak na "ostro" jeść jajka, chociaż w moim przypadku ani jajka ani majonez nie są wskazane i zawsze później muszę odchorować :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Banalnie proste i aż dziw, że nigdy sama nie robiłam sosu tatarskiego :D Za to kupny uwielbiam - choć już nie jadam. Podsunę mamie pomysł na stół wielkanocny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam jajka pod każda postacią. Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Translate