Jajka ugotowane na twardo to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, można je zjeść bez żadnych dodatków, tylko z solą, można z nich zrobić sałatkę lub pastę, albo nadziać je dowolnym farszem lub podać z ulubionym sosem, możliwości jest bardzo wiele. U mnie w domu najlepsze pomysły rodzą się podczas robienia tzw. czystki w lodówce :) mieszam wtedy co się da i powstaje jakiś pyszny sos albo pasta. Składniki na domowy sos tatarski, mam w domu zawsze (swojskie), jest ich niewiele, czasem dodaję coś od siebie ale dziś "poczęstuję" was wersją tradycyjną, jedną z najprostszych i najpyszniejszych. Oczywiście nie muszę dodawać, że taki domowy sos smakuje sto razy lepiej niż jego sklepowi odpowiednicy, tym bardziej was namawiam do wypróbowania tego dania. Serdecznie polecam!!!
A jakie są wasze ulubione przepisy wielkanocne? Ja osobiście już nie umiem się doczekać babki pomarańczowej z TEGO przepisu
Składniki:
- 5-6 jaj
- 3/4 małego kubeczka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 3 ogórki konserwowe
- pół puszki zielonego groszku
- 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
- sól i pieprz do doprawienia
- natka pietruszki do dekoracji
- 3 ogórki konserwowe
- pół puszki zielonego groszku
- 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
- sól i pieprz do doprawienia
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na 2 równe połówki
- Sos tatarski: W osobnym naczyniu mieszamy majonez i jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W dużej misce umieszczamy ogórki i pieczarki pokrojone w kostkę, groszek oraz majonez wymieszany z jogurtem, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie mieszamy
- Połówki jajek układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki
Uwielbiam sos tatarski :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosik tatarski. Teraz mam ochotę na tak przygotowane jajka z sosem :-)
OdpowiedzUsuńOdkąd po raz pierwszy spróbowałam sosu tatarskiego - zakochałam się w nim! Super propozycja. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńale się głodna zrobiłam!
OdpowiedzUsuńMoja babcia zawsze robiła domowy sos tatarski, a odkąd jej z nami nie ma, to pozostał nam ten ze słoiczka...
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam taki sos do jajek ale teraz z racji że nie używam majonezu trzeba poszukać zamienników:)
OdpowiedzUsuńJa robię b.często. Ale jak ktoś nie lubi majonezu to robię tak:2-3 żółtka ugotowane ucieram z 2 łyżeczkami cukru pudru dodaję śmietan ew. jogurt i ścieram na drobnej tarce pozostałe białka ,dalej j/w. grzybki marynowane itp na górę połówki jajek całość posypuję zielonym szczypiorkiem.
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie
OdpowiedzUsuńNigdy sama sosu tatarskiego nie robiłam a tu się okazuje ze nie taki diabel straszny.... Bardzo fajny przepis Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie myślałam o przepisach na Wielkanoc, ale chyba już najwyższy czas ;) Ja najbardziej lubię klasyczne jajka, tak po prostu, z solą. Sosu tatarskiego nigdy nie robiłam, ale może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMatko jedyna aż mi zaburczało w brzuchu mmmm
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas zapisywać Wielkanocne inspiracje bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jak ja uwielbiam sos tatarki :) Na śniadanie wielkanocne pojawia się u mnie sos tatarki :) Przepis na sos tatarski jest banalnie prosty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
tak świątecznie:)
OdpowiedzUsuńJajka lubimy ale sos tatarski już nie koniecznie :P Ale brat za to uwielbia :D
OdpowiedzUsuńTeż już zaczynam powoli planować święta :) jajka z sosem tatarskim będą na pewno smakowitą ozdobą Wielkanocnego stołu :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jajka gotowane na twardo! :)
OdpowiedzUsuńJadłam nie raz, pyszniutkie :D
OdpowiedzUsuńCałkiem fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/
Uwielbiam jajka pod każdą postacią - dawno nie jadłam sosu tatarskiego - aż mi naszła ochota na taki :)
OdpowiedzUsuńO, dobrych jajek nie jadłam od tygodnia : )
OdpowiedzUsuńCzekam na więcej postów z wielkanocnymi inspiracjami :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam jest to proste danie!
OdpowiedzUsuńTego sposobu nie znam, ale co ja osobiście robię to biorę cebulę, pieprz, ogórki kiszone lub konserwowe i majonez + odrobinę śmietany - lubię tak na "ostro" jeść jajka, chociaż w moim przypadku ani jajka ani majonez nie są wskazane i zawsze później muszę odchorować :D
OdpowiedzUsuńBanalnie proste i aż dziw, że nigdy sama nie robiłam sosu tatarskiego :D Za to kupny uwielbiam - choć już nie jadam. Podsunę mamie pomysł na stół wielkanocny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka pod każda postacią. Przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuń