wtorek, 13 września 2016

Rafaello a'la zebra ( ciasto bez pieczenia)

Ciasto rafaello występuje w bardzo wielu odmianach i wersjach, jedną z ciekawszych według mnie jest rafaello a'la zebra na ciemnych herbatnikach z dużą ilością kokosu i odrobiną ajerkoniaku. Ciasto ma same zalety, robi się je szybko, nie wymaga pieczenia, jest delikatne w smaku, nie za słodkie, z lekkim posmaczkiem alkoholu i bardzo efektownie wygląda. Nie powstydzicie się go postawić na stole nawet na bardziej wzniosłych uroczystościach takich jak wesele, komunia, chrzciny, ale nie tylko, doskonale sprawdzi się też na pogaduchy przy kawie z przyjaciółkami. Takie domowe rafaello smakuje o niebo lepiej niż popularna pralinka a przy tym pozbawione jest różnych dodatków spulchniających i zawiera mniej cukru. Sami spróbujcie, serdecznie polecam!!! Przepis znalazłam w internecie o TUTAJ

Jeśli lubicie ciasta z kokosem to być może zainteresuje was też przepis na ciasto bounty lub ciasto Stefania z jeżynami bez pieczenia


rafaello z ajerkoniakiem




Składniki na blachę  30 cm x 23 cm:
- 3 paczki herbatników kakaowych (300g)
- 1,5 szklanki mleka
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g kokosu + trochę do dekoracji
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml ajerkoniaku
- 1,5 łyżki żelatyny
- kilka łyżek płatków z białej czekolady do przyozdobienia (można użyć białej czekolady potartej na tarce o dużych oczkach)

Sposób przygotowania:
  • Formę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy herbatniki
  • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy
  • Kokos zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do czasu aż wiórki "wciągną" płyn po czym dodajemy cukier puder, mieszamy, studzimy
  • Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kokos i ajerkoniak, a następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, mieszamy dokładnie
  • 1/4 masy rozsmarowujemy na warstwie herbatników i przykrywamy ciastkami, po czym znowu wykładamy 1/4 masy i znowu ciastka, powtarzamy do czasu aż powstaną 4 warstwy
  • Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami z białej czekolady
  • Ciasto mocno chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc
rafaello z advokatem

34 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z kokosem , to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wersja na kakaowych herbatnikach jest jeszcze lepsza od tradycyjnego rafaello, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, to musi być naprawdę przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh ja poproszę kawałek tego cuda

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo fajna wersja rafaello! podkradam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. proste i szybkie ciasto, ale efekt smakowy doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę je zrobić w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudnie wygląda, takiego rafaello jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale, z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako fanki kokosu takim ciachem byśmy nie pogardziły :D Ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kokosowe ciasta bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kokos, więc takie ciasto jest dla mnie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje ciasto wygląda pięknie i smacznie; )

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny pomysł :) takiej wersji rafaello jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki przepis na ciachto bez pieczenia warto mieć w zanadrzu. To wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam wszystko co kokosowe, a to ciasto musi być mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda super :) no i bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pięknie i baaardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. O rany, zdecydowanie muszę spróbować zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie wygląda,uwielbiam wszystko co z kokosem:).

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis, zapisany :)
    A jakich ciastek użyłaś do swojego Rafella?

    OdpowiedzUsuń
  23. O matko! Już drukuję przepis i na dniach je zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda wspaniale, częstuję się do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Translate