Ciasto rafaello występuje w bardzo wielu odmianach i wersjach, jedną z ciekawszych według mnie jest rafaello a'la zebra na ciemnych herbatnikach z dużą ilością kokosu i odrobiną ajerkoniaku. Ciasto ma same zalety, robi się je szybko, nie wymaga pieczenia, jest delikatne w smaku, nie za słodkie, z lekkim posmaczkiem alkoholu i bardzo efektownie wygląda. Nie powstydzicie się go postawić na stole nawet na bardziej wzniosłych uroczystościach takich jak wesele, komunia, chrzciny, ale nie tylko, doskonale sprawdzi się też na pogaduchy przy kawie z przyjaciółkami. Takie domowe rafaello smakuje o niebo lepiej niż popularna pralinka a przy tym pozbawione jest różnych dodatków spulchniających i zawiera mniej cukru. Sami spróbujcie, serdecznie polecam!!! Przepis znalazłam w internecie o TUTAJ
Jeśli lubicie ciasta z kokosem to być może zainteresuje was też przepis na ciasto bounty lub ciasto Stefania z jeżynami bez pieczenia
Składniki na blachę 30 cm x 23 cm:
- 3 paczki herbatników kakaowych (300g)
- 1,5 szklanki mleka
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g kokosu + trochę do dekoracji
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml ajerkoniaku
- 1,5 łyżki żelatyny- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml ajerkoniaku
- kilka łyżek płatków z białej czekolady do przyozdobienia (można użyć białej czekolady potartej na tarce o dużych oczkach)
Sposób przygotowania:
- Formę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy herbatniki
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy
- Kokos zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do czasu aż wiórki "wciągną" płyn po czym dodajemy cukier puder, mieszamy, studzimy
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kokos i ajerkoniak, a następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, mieszamy dokładnie
- 1/4 masy rozsmarowujemy na warstwie herbatników i przykrywamy ciastkami, po czym znowu wykładamy 1/4 masy i znowu ciastka, powtarzamy do czasu aż powstaną 4 warstwy
- Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami z białej czekolady
- Ciasto mocno chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc
Omomomom ! <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z kokosem , to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńTa wersja na kakaowych herbatnikach jest jeszcze lepsza od tradycyjnego rafaello, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńMniam, to musi być naprawdę przepyszne!
OdpowiedzUsuńmniam, pyszności:)
OdpowiedzUsuńOh ja poproszę kawałek tego cuda
OdpowiedzUsuńooo fajna wersja rafaello! podkradam przepis:)
OdpowiedzUsuńproste i szybkie ciasto, ale efekt smakowy doskonały!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę je zrobić w weekend!
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda, takiego rafaello jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńPyszota:)
OdpowiedzUsuńkocham takie ciastka;)!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJako fanki kokosu takim ciachem byśmy nie pogardziły :D Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda! *,*
OdpowiedzUsuńKokosowe ciasta bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, więc takie ciasto jest dla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda pięknie i smacznie; )
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) takiej wersji rafaello jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTaki przepis na ciachto bez pieczenia warto mieć w zanadrzu. To wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPyszne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńTo musi niebiańsko smakować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe, a to ciasto musi być mega pyszne:)
OdpowiedzUsuńwygląda super :) no i bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i baaardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis !
OdpowiedzUsuńO rany, zdecydowanie muszę spróbować zrobić :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,uwielbiam wszystko co z kokosem:).
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zapisany :)
OdpowiedzUsuńA jakich ciastek użyłaś do swojego Rafella?
O matko! Już drukuję przepis i na dniach je zrobię :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, częstuję się do kawy :)
OdpowiedzUsuń