niedziela, 7 sierpnia 2016

Ciasto Stefania z jeżynami (bez pieczenia)

A ja wciąż przebywam z dala od domu, w uroczym, cichym zakątku otoczonym lasem, właściwie jeżyny same przychodzą mi do domu, więc korzystam ile wlezie. W upały nie bardzo chce mi się sterczeć przy piekarniku więc sięgam po przepisy, które nie wymagają pieczenia, takie jak ten dzisiejszy, na herbatnikach, z pyszną masą cytrynowo-kokosową, na bazie kaszy mannej, z dużą ilością owoców i galaretką. Ciasto nie jest specjalnie wymagające, nie trzeba używać miksera, robi się bardzo szybko, wypróbujcie sami. Polecam!! Inspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ.





Składniki na blachę  30 cm x 23 cm:
- 1 paczka herbatników  (150g)
- 1 l mleka
- 1 szklanka kaszy mannej
- 3 łyżki kokosu
- 1 kostka masła
- 3/4 szkl. cukru
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 szklanki jeżyn
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych (ja dałam malinową)

Sposób przygotowania:
  • Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawiamy w lodówce do czasu aż zaczną tężeć
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy herbatniki
  • W dużym garnku gotujemy mleko, następnie dodajemy kaszę manną, kokos, cukier, skórkę z cytryny i masło, gotujemy aż masa zgęstnieje (kilka minut)
  • Gorącą masę wykładamy na herbatniki, lekko studzimy, rozkładamy owoce a na nie wylewamy tężejącą galaretkę
  • Ciasto pozostawiamy w lodówce do czasu całkowitego stężenia, na kilka godzin lub na całą noc

4 komentarze:

Translate