Składniki na blachę 30 cm x 23 cm:
- 1 paczka herbatników (150g)
- 1 l mleka
- 1 szklanka kaszy mannej
- 3 łyżki kokosu
- 1 kostka masła
- 3/4 szkl. cukru
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 szklanki jeżyn
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych (ja dałam malinową)
Sposób przygotowania:
- 3/4 szkl. cukru
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 szklanki jeżyn
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych (ja dałam malinową)
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawiamy w lodówce do czasu aż zaczną tężeć
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy herbatniki
- W dużym garnku gotujemy mleko, następnie dodajemy kaszę manną, kokos, cukier, skórkę z cytryny i masło, gotujemy aż masa zgęstnieje (kilka minut)
- Gorącą masę wykładamy na herbatniki, lekko studzimy, rozkładamy owoce a na nie wylewamy tężejącą galaretkę
- Ciasto pozostawiamy w lodówce do czasu całkowitego stężenia, na kilka godzin lub na całą noc
Super ciasto, na pewno by mi zasmakowało.
OdpowiedzUsuńteż mi się tak wydaje :)
UsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNarobiłaś mi smaka na jeżyny :)
OdpowiedzUsuń