sobota, 27 sierpnia 2016

Smakowite ciasto ucierane z gruszką

Co prawda jeszcze nie jesień, ale na straganach i w sklepach pojawiły się już całkiem przyzwoite w smaku gruszki, obok których nie idzie przejść obojętnie. Obkupiłam się więc trochę, a potem zaczęłam rozmyślać co by z nich zrobić dobrego?!? Osobiście uważam, że gruszka najlepiej smakuje  tak jak ją Pan Bóg stworzył, na surowo ze skórką, ale nie byłabym sobą gdybym nie wykombinowała jakiegoś pysznego wypieku przy okazji nadwyżek owoców ;) i tak powstało dwukolorowe ciasto ucierane z gruszkami. Inspirowałam się przepisem znalezionym w sieci ( o TUTAJ) ale trochę pozmieniałam recepturę żeby było bardziej po mojemu ;)  Ciasto wyszło pyszne, wilgotne, czekoladowo-maślane z duuużą ilością gruszek, w miarę zwarte więc śmiało możecie je zabrać ze sobą na wycieczkę czy piknik jako słodką domową przekąskę. Serdecznie polecam!!!

Jeśli lubicie puszyste ciasta ucierane z owocami to być może zainteresuje was także przepis na Boskie ciasto cytrynowe z jeżynami

ciasto ucierane z gruszkami



Wymiary mojej blachy to 30 cm x 23 cm

Składniki na ciasto z gruszkami:

- 250 g miękkiego masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao

Dodatkowo:
- 1 kg gruszek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- trochę cukru pudru do posypania


Sposób przygotowania:

  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki lub małe kawałeczki i wraz z cukrem waniliowym wrzucamy na patelnię, smażymy przez chwilę cały czas mieszając, studzimy
  • Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia
  • W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie po kolei dodajemy żółtka, powinna powstać puszysta, jednolita masa
  • W trzeciej misce ubijamy pianę z białek
  • Do masy z masła (2ga miska) dodajemy naprzemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (pierwsza miska) oraz śmietanę, powoli cały czas miksując, następnie łączymy masę z pianą z białek (3cia miska) i delikatnie mieszamy
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem, na spód układamy połowę ciasta, a na to nadzienie z gruszek
  • Drugą połowę ciasta mieszamy z kakao i wykładamy na gruszki
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka"
  • Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem

ciasto z gruszkami

ciasto ucierane



  •  

6 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho -:) Zabieram kawałek do kawki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te warstwy wyglądają przepysznie! Gruszka idealnie tutaj pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ciasto z owocami to coś cudownego;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taka proste ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Translate