Dzisiaj mija dokładnie rok odkąd pojawiłam się w sieci z moim blogiem i drżącymi rękoma opublikowałam pierwszy (powitalny) post. Tak szczerze, to nie wiedziałam czy poradzę sobie z prowadzeniem bloga, ale postanowiłam spróbować. I cóż się okazało? Że wciągnęło mnie na całego, a nawet podziałało motywująco, wiele się nauczyłam, nie tylko od strony technicznej samego blogowania ale też poszerzyłam horyzonty kulinarne, poprawiłam jakość postów i publikowanych zdjęć (wciąż nad tym pracuję), bardzo się staram żeby przepisy były ciekawe i proste, z wykorzystaniem składników, które można dostać w każdym sklepie spożywczym. Wiem, że ciągle jest wiele do zrobienia, strona wymaga poprawek, usprawnień technicznych a nawet uzupełnień w zakładkach, mam bardzo wiele nowych pomysłów, które w miarę możliwości będę wcielać w życie.
A póki co, z okazji mojej małej rocznicy chcę Was poczęstować kawałeczkiem tortu czekoladowo-malinowego (przepis pod spodem) i podziękować za to, że jesteście ze mną, cieszę się z każdej waszej aktywności, z wejść na stronę, komentarzy, lajków, maili, dzięki Wam wiem że warto, że moja praca nie idzie na marne, fajnie że jesteście ze mną.
A póki co, z okazji mojej małej rocznicy chcę Was poczęstować kawałeczkiem tortu czekoladowo-malinowego (przepis pod spodem) i podziękować za to, że jesteście ze mną, cieszę się z każdej waszej aktywności, z wejść na stronę, komentarzy, lajków, maili, dzięki Wam wiem że warto, że moja praca nie idzie na marne, fajnie że jesteście ze mną.
- 6 jaj
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem malinowy:
- 500 g świeżych malin (mogą być mrożone)
- 500 g świeżych malin (mogą być mrożone)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 200 g malin do przystrojenia
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. W dużej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy mleko, olej, cukier i cukier waniliowy i miksuejmy na niskich obrotach do czasu aż składniki się połączą. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Łączymy zawartość pierwszej i drugiej miski. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok 1 godzinę do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto studzimy a tzw. "górkę obcinamy nożem i kruszymy (posłuży nam za dekorację). Kroimy tort na 2 blaty.
Krem malinowy: Maliny i cukier wrzucamy do garnka i podgrzewamy na "małym gazie" do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, mieszamy aż do zagotowania, ściągamy z palnika. Połowę masy przecieramy przez sitko alby pozbyć się pestek z malin, po czym z powrotem dodajemy do sosu. Mieszamy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i energicznie mieszamy tak aby nie powstały grudki. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodajemy serek mascarpone a następnie sos z malin (ten z lodówki).
Przełożenie: dolny blat ciasta - 1/3 kremu z malin - środkowy blat ciasta - 1/3 kremu z malin - górny blat ciasta -1/3 kremu na górę i boki tortu - dodatkowo dekorujemy pokruszonym ciastem czekoladowym (boki i obrzeża) oraz malinami u góry
Przełożenie: dolny blat ciasta - 1/3 kremu z malin - środkowy blat ciasta - 1/3 kremu z malin - górny blat ciasta -1/3 kremu na górę i boki tortu - dodatkowo dekorujemy pokruszonym ciastem czekoladowym (boki i obrzeża) oraz malinami u góry
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Zjadła bym ten kawałeczek.
OdpowiedzUsuńCiężko będzie, gdyż ciasto znika bardzo szybko ;)
UsuńGratuluję pierwszej rocznicy :)Pyszny i piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńwitam! wszystkiego najlepszego, super stronka i wspaniałe przepisy! pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńAle fajny torcik, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakuje lepiej niż wygląda, polecam :)
OdpowiedzUsuńPyszniutki ten torcik!
OdpowiedzUsuńMalinki uwielbiam :)