Cóż to za babeczki!?!?! Małe, grubiutkie, kolorowe i tak wspaniałe, że wprost nie można się im oprzeć! serio :) mowa oczywiście o muffinkach z malinami, lekkich, puszystych, solidnie nadzianych owocami, o posmaczku lekko cytrynowym dla małych i dużych. Do wykończenia użyłam lukru, ale i bez niego babeczki smakują wyśmienicie, co tu dużo pisać, sami spróbujcie. Przepis niesamowicie prosty, nawet nie trzeba brudzić miksera, a jeśli nie macie w domu malin to możecie użyć dowolnych owoców lata, jagód, jeżyn nawet porzeczek. Takie muffinki przygotujecie w kilka minut a sprawdzą się jako deser na co dzień i od święta. Polecam serdecznie!!!
Jeśli uwielbiasz muffinki (tak jak ja :]) to być może zainteresuje Cię też przepis na wyśmienite muffinki o smaku cappucino ze śmietanką
Składniki na muffinki z malinami (12 szt.):
- 100 g roztopionego masła
- 125 ml mleka
- 170 g cukru
- 125 ml mleka
- 170 g cukru
- 2 jajka
- skórka starta z cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 250 g malin + kilka sztuk do dekoracji- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania muffinek:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. , owoce myjemy i osuszamy
- W pierwszej misce umieszczamy: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier i mieszamy
- W drugiej misce mieszamy roztopione, przestudzone masło oraz mleko, następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz jajka i znowu mieszamy, aż składniki całkowicie się połączą (można użyć miksera ale niekoniecznie)
- Łączymy ze sobą składniki z pierwszej i drugiej miski, dodajemy owoce i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
- Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy równe porcje masy, tak żeby sięgało mniej więcej do wysokości 3/4 papilotki
- Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st C przez ok 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły (jeśli jest suchy tzn. że upieczone)
- Gdy muffinki trochę ostygną przygotowujemy lukier: w niewielkiej miseczce umieszczamy cukier puder i gorącą wodę, intensywnie mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości (jeśli lukier jest zbyt rzadki to dodajemy trochę cukru pudry a jeśli zbyt gęsty to trochę wody).
- Gotowe muffinki dekorujemy lukrem i owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz