Muuffineczki, muffineczki, chyba nie muszę nikomu przedstawiać tych małych grubiutkich babeczek w różnych kolorach, wielkościach i kształtach osadzonych w śmiesznych papilotkach. Mimo, że nie zaliczam się do wielbicielek wynalazków kuchni amerykańskiej, to jednak muffinki darzę szczególną sympatią i piekę w domu dość często. I to nie tylko dlatego, że są banalnie proste i szybkie do wykonania (chociaż to też mocny argument) ale dlatego, że przygotowuję je w zależności od nastroju i humoru na słodko albo słono, z owocami, z czekoladą, z galaretką albo z warzywami i mięsem. W zasadzie do środka można wrzucić co się tylko chce (albo co się ma w danej chwili w domu), możliwości jest niesamowicie dużo i na pewno każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na wspaniałe babeczki-muffineczki o smaku cappuccino, kruche i pieruńsko dobre, idealne do popołudniowej herbatki lub kawki :) Pamiętajcie, że do upieczenia muffinek potrzebna jest specjalna blacha lub foremki, a do nich papierowe papilotki, obecnie jest tego mnóstwo w sklepach. Babeczki smakują rewelacyjnie również bez kremu ale wtedy należy dać więcej cukru do ciasta.
Składniki na babeczki (12 szt.):
- 125 g masła w temp pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki cappuccino w proszku
- 3 łyżeczki cappuccino w proszku
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka kropel zapachu waniliowego
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
- Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia
- Masło ucieramy mikserem aż zrobi się masa, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jeszcze trochę ucieramy, dodajemy po jednym jajku po kolei oraz cappuccino w proszku i jeszcze chwilę ucieramy na wolnych obrotach aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają
- Do masy dodajemy suche składniki (mąka i spółka) i mieszamy drewnianą łyżką
- Ciasto dzielimy na pół, w osobnej misce do jednej połowy dodajemy kakao, mieszamy
- Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy pół na pół masę kakaową i cappuccino, tak żeby sięgało mniej więcej do wysokości 3/4 papilotki
- Nasze babeczki pieczemy w piekarniku w temp. 180 st C przez ok 20 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły (jeśli jest suchy tzn. że upieczone)
- Gdy muffinki trochę ostygną przygotowujemy krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, chwilę ubijamy i dodajemy serek mascarpone.
- Masę najlepiej na chwilę włożyć do lodówki (wystarczy 15 minut) a potem udekorować babeczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz