poniedziałek, 9 listopada 2015

Jesienne ciasto dyniowe w wersji "na bogato"

Moje pierwsze podejście do ciasta dyniowego było kompletną porażką, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, dodałam mąkę, cukier, olej, sodę, ugotowaną dynię i ..... wyszedł piękny, wręcz książkowy zakalec! Jak na złość, akurat wtedy mieliśmy jechać do teściów i chciałam to ciasto zabrać ze sobą do popołudniowej kawki, a tu taki niewypał grrrr. Cóż, zdarza się, w każdym razie przepis trafił do kosza. Drugie podejście, już z innej receptury i z inaczej przygotowaną dynią było dużo bardziej udane, właściwie to ciacho wyszło idealnie, dlatego chętnie podzielę się z Wami przepisem i pochwalę efektem końcowym mojej pracy. Ciasto ma lekko korzenny posmak i smakuje wspaniale nawet bez masy budyniowej (jakby ktoś nie miał czasu jej robić), jest też kolejną moją propozycją na przemycenie warzyw do deseru (przypomnę przepis na ciasto z buraka znajdziecie TUTAJ ).



Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni (przepis TUTAJ) lub 1 szklanka dyni starej na tarce

Składniki na masę budyniową:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 0,7 l mleka
- 6 łyżek cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- pół kostki masła

Składniki na polewę czekoladową:
-1  tabliczka mlecznej czekolady

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- kolorowa posypka

Sposób przygotowania ciasta:
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy
  • Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy, na koniec dodajemy żółtka
  • Do masy powoli, naprzemiennie wlewamy olej i wsypujemy mąkę (cały czas miksujemy na wolnych obrotach)
  • Na koniec do naszej masy dodajemy puree z dyni, mieszamy wszystko razem
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę
  • Pieczemy ok 50 min w 180 st C.do uzyskania "suchego patyczka"
  • Upieczone ciasto studzimy i dzielimy na pół

 Sposób przygotowania masy budyniowej:
  • Mąki i cukier mieszamy ze sobą 
  • Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim zmieszane mąki i cukier, dodajemy aromat waniliowy
  • Pozostałą cześć mleka gotujemy, gdy zaczyna się podnosić do góry (kipieć) , zmniejszamy gaz i wlewamy rozpuszczone mąki
  • Mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy aż powstanie budyń
  • Budyń lekko studzimy, ucieramy z masłem, przekładamy nim ciasto

 Sposób przygotowania polewy czekoladowej:
  • Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku albo na parze i polewamy ciasto
  • Górę posypujemy posypką lub kokosem lub płatkami migdałowymi lub wcale nie posypujemy bo bez tego też będzie pyszne! :-)

2 komentarze:

Translate