Moje pierwsze podejście do ciasta dyniowego było kompletną porażką, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, dodałam mąkę, cukier, olej, sodę, ugotowaną dynię i ..... wyszedł piękny, wręcz książkowy zakalec! Jak na złość, akurat wtedy mieliśmy jechać do teściów i chciałam to ciasto zabrać ze sobą do popołudniowej kawki, a tu taki niewypał grrrr. Cóż, zdarza się, w każdym razie przepis trafił do kosza. Drugie podejście, już z innej receptury i z inaczej przygotowaną dynią było dużo bardziej udane, właściwie to ciacho wyszło idealnie, dlatego chętnie podzielę się z Wami przepisem i pochwalę efektem końcowym mojej pracy. Ciasto ma lekko korzenny posmak i smakuje wspaniale nawet bez masy budyniowej (jakby ktoś nie miał czasu jej robić), jest też kolejną moją propozycją na przemycenie warzyw do deseru (przypomnę przepis na ciasto z buraka znajdziecie TUTAJ ).
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni (przepis TUTAJ) lub 1 szklanka dyni starej na tarce
Składniki na masę budyniową:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 0,7 l mleka
- 6 łyżek cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- pół kostki masła
Składniki na polewę czekoladową:
-1 tabliczka mlecznej czekolady
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- kolorowa posypka
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy
- Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy, na koniec dodajemy żółtka
- Do masy powoli, naprzemiennie wlewamy olej i wsypujemy mąkę (cały czas miksujemy na wolnych obrotach)
- Na koniec do naszej masy dodajemy puree z dyni, mieszamy wszystko razem
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę
- Pieczemy ok 50 min w 180 st C.do uzyskania "suchego patyczka"
- Upieczone ciasto studzimy i dzielimy na pół
Sposób przygotowania masy budyniowej:
- Mąki i cukier mieszamy ze sobą
- Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim zmieszane mąki i cukier, dodajemy aromat waniliowy
- Pozostałą cześć mleka gotujemy, gdy zaczyna się podnosić do góry (kipieć) , zmniejszamy gaz i wlewamy rozpuszczone mąki
- Mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy aż powstanie budyń
- Budyń lekko studzimy, ucieramy z masłem, przekładamy nim ciasto
Sposób przygotowania polewy czekoladowej:
- Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku albo na parze i polewamy ciasto
- Górę posypujemy posypką lub kokosem lub płatkami migdałowymi lub wcale nie posypujemy bo bez tego też będzie pyszne! :-)
Super wygląda to ciacho! :D w ogole to swietne sa te serduszka na wierzchu ;]
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń