Orange curd to gęsty krem pomarańczowy wykorzystywany głównie jako dodatek do tortów, ciast, ciasteczek, babeczek, lodów, deserów i wszystkiego słodkiego co wam jeszcze przyjdzie do głowy. Ten przepis to moje ostatnie odkrycie, które zdążyłam już wypróbować w kilku różnych wariantach smakowych ale ten, który wam dziś podaję jest moim ulubieńcem. Ilość cukru w przepisie zależy od waszych upodobań oraz od słodkości (albo kwaśności) pomarańczy, sugeruję więc zacząć od mniejszej ilości cukru a potem mieszać i próbować, a w razie czego dosłodzić. Podane proporcje wystarczą na podwójne przełożenie tortu o średnicy 21 cm, ale można je oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od potrzeb. W najbliższym czasie postaram się wam podać jakiś świąteczny przepis z wykorzystaniem tego kremu. Serdecznie polecam!!!
Lubicie domowe kremy? Koniecznie wypróbuj przepis na ekspresową masę krówkową
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 120 g masła
- 4 żółtka
- 1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- W niewielkim naczyniu roztrzepujemy żółtka, dodajemy pół szklanki soku z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy wszystko razem do czasu aż składniki całkowicie się połączą
- Do średniej wielkości garnka wlewamy sok pomarańczowy, cukier, skórkę pomarańczową, oraz sok wymieszany z żółtkami i mąką ziemniaczaną
- Gotujemy na małym ogniu, do czasu aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu (ok 10-15 minut) od czasu do czasu mieszając
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy
Jak ja lubię takie pyszności! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Jaki apetyczne kremik. Nic tylko jeść - nawet tak prosto ze słoiczka :-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor oj musi byc cudowny w smkau
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia że to jest takie proste.Pomarańcze lubię w każdej postaci, na pewno wypróbuję ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Zrobiłam się bardzo głodna
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńale cudownie wygląda;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda,uwielbiam takie kremy domowej roboty,chociaż sądziłam,że przepis jest trudniejszy do wykonania,muszę go w takim razie spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie, akurat mam ochotę na słodkie i nic w domu, coś czuje, że sok pójdzie w ruch :D
OdpowiedzUsuńNie sądziłam że to jest takie proste ;-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :))
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
xxBasia
Na pewno by mi smakowało :D
OdpowiedzUsuńAle ten krem wygląda cudnie!! Jesteśmy ciekawe smaku ;)
OdpowiedzUsuńKrem zapowiada się wyśmienicie! Jak dotychczas robiłam tylko lemon curd, ale pomarańczowy musi być równie pyszny :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda to fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńDodaje do zakładek Twój przepis, żeby go koniecznie wypróbować, dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńDodaje do zakładek Twój przepis, żeby go koniecznie wypróbować, dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuń