środa, 29 marca 2017

Orange curd - genialny domowy krem pomarańczowy

Orange curd to gęsty krem pomarańczowy wykorzystywany głównie jako dodatek do tortów, ciast, ciasteczek, babeczek, lodów, deserów i wszystkiego słodkiego co wam jeszcze przyjdzie do głowy. Ten przepis to moje ostatnie odkrycie, które zdążyłam już wypróbować w kilku różnych wariantach smakowych ale ten, który wam dziś podaję jest moim ulubieńcem. Ilość cukru w przepisie zależy od waszych upodobań oraz od słodkości (albo kwaśności) pomarańczy, sugeruję więc zacząć od mniejszej ilości cukru a potem mieszać i próbować, a w razie czego dosłodzić. Podane proporcje wystarczą na podwójne przełożenie tortu o średnicy 21 cm, ale można je oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od potrzeb. W najbliższym czasie postaram się wam podać jakiś świąteczny przepis z wykorzystaniem tego kremu. Serdecznie polecam!!!

Lubicie domowe kremy? Koniecznie wypróbuj przepis na ekspresową masę krówkową 

domowy krem pomarańczowy





Składniki:
- 1  szklanka cukru
- 2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 120 g masła
- 4 żółtka
- 1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
  • W niewielkim naczyniu roztrzepujemy żółtka, dodajemy pół szklanki soku z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną,  mieszamy wszystko razem do czasu aż składniki całkowicie się połączą
  • Do średniej wielkości garnka wlewamy sok pomarańczowy, cukier, skórkę pomarańczową,  oraz sok wymieszany z żółtkami i mąką ziemniaczaną
  • Gotujemy na małym ogniu, do czasu aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu (ok 10-15 minut) od czasu do czasu mieszając
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy
krem pomarańczowy do ciast

18 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie pyszności! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki apetyczne kremik. Nic tylko jeść - nawet tak prosto ze słoiczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny kolor oj musi byc cudowny w smkau

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam pojęcia że to jest takie proste.Pomarańcze lubię w każdej postaci, na pewno wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Zrobiłam się bardzo głodna

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda,uwielbiam takie kremy domowej roboty,chociaż sądziłam,że przepis jest trudniejszy do wykonania,muszę go w takim razie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie, akurat mam ochotę na słodkie i nic w domu, coś czuje, że sok pójdzie w ruch :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie sądziłam że to jest takie proste ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny przepis! Na pewno wykorzystam!
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ten krem wygląda cudnie!! Jesteśmy ciekawe smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krem zapowiada się wyśmienicie! Jak dotychczas robiłam tylko lemon curd, ale pomarańczowy musi być równie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No wygląda to fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dodaje do zakładek Twój przepis, żeby go koniecznie wypróbować, dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodaje do zakładek Twój przepis, żeby go koniecznie wypróbować, dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń

Translate