Tak wiem, najprostszy i najszybszy sposób na masę krówkową to kupić ją w sklepie i podgrzać, niestety smak takiej masy nie dorasta nawet do pięt TEJ wykonanej w warunkach domowych. Oczywiście nie zawsze jest czas żeby wisieć kilka godzina na garach i mieszać nieszczęsny kajmak, dlatego proponuję wam dziś szybszą, ekspresową wręcz wersję, która niczym nie odstaje od tej tradycyjnej (3godzinnej) i także wychodzi kremowa i delikatna w smaku . W oryginale przepisu (który znajdziecie TUTAJ) podano jako czas gotowania 15 minut, u mnie jednak zeszło prawie pół godziny (może wam pójdzie szybciej), pamiętajcie że masa będzie płynna dopóki będziecie ją gotować, dopiero po wystudzeniu mocno zgęstnieje. Taki domowy kajmak możecie wykorzystać jako masę do wafli, nadzienie do babeczek i mazurków, polewę do ciast lub dodatek do deserów.
Składniki:
- 50 ml mleka 3,5%
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy cały czas mieszając aż składniki całkowicie się rozpuszczą
- Gotujemy 20 - 30 minut na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje i nabierze jasno karmelowego koloru
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz