Smerfetek widziałam już kilka, moja wersja jest "z tych" prostszych, bez pieczenia więc jej przygotowanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu (o ile oczywiście wcześniej przygotujecie=zsiądziecie sobie jedną niebieską galaretkę), no i doliczcie czas na zsiadanie się każdej warstwy :) u mnie poszło dosyć sprawnie. Ciasto smakuje bardzo dobrze, delikatne warstwy z pianki sprawiają że jest ono "lekkie" i przyjemniej się je zajada, o efekcie wizualnym chyba nie muszę mówić, na pewno zachwyci wszystkie dzieci i każdego wielbiciela smerfów. Serdecznie polecam!
Składniki na masę śmietankową (blacha 30 cm x 23 cm):
- 1 średnia paczka herbatników (lub pół dużej)
- 1 opakowanie galaretki niebieskiej
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 400 g kremówki 30%
- 400 g kremówki 30%
Składniki na piankę:
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 opakowania galaretki niebieskiej
- biała posypka
- biała posypka
Sposób przygotowania:
- Jedną niebieską galaretkę, przygotowujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu tejże galaretki, studzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (można to zrobić dzień wcześniej), kroimy w kostkę
- Formę wykładamy folią aluminiową i na dnie rozkładamy herbatniki, jeden obok drugiego
- Dwie galaretki cytrynowe też przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzone galaretki cytrynowe, jeszcze trochę misksujemy i delikatnie dodajemy niebieską kostkę, mieszamy drewnianą łyżką, po czym wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
- Dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 300 ml wrzątku (nie gotujemy), schładzamy do temp. pokojowej. Mleko skondensowane miksujemy tak żeby się bardzo mocno spieniło (ok 5 minut), wlewamy niebieskie galaretki i jeszcze chwilę miksujemy, wylewamy na masę śmietankową, posypujemy posypką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Fajnie się prezentuje i pewnie jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, smakuje nawet lepiej niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńzrobię sobie takie ciacho na moje urodzony,goście powinni być zachwyceni:)
OdpowiedzUsuń