czwartek, 24 marca 2016

Mazurek kajmakowy w kształcie pisanki (bez gotowej formy!)

Dzisiaj obiecany przepis na mazurka w kształcie pisanki! Przepisów na różne mazurki znajdziecie w sieci milion, ale to właśnie mazurek kajmakowy jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych na Wielkanoc. Nic dziwnego, jego główną zaletą jest to, że jest mega szybki (w przygotowaniu i w zjadaniu) i bardzo bardzo dobry i niesamowicie słodki! ale myślę, że ten raz w roku można sobie pozwolić ;) Aby zrównoważyć nieco słodki smak kajmaku sugeruję, aby kruche ciasto po upieczeniu posmarować kwaśnym dżemem. Foremkę w kształcie jajka możecie sobie zrobić sami z folii aluminiowej, (dokładną instrukcję zamieściłam TUTAJ ) i to najlepiej nieco wcześniej podobnie jak masę kajmakową, którą możecie przechowywać w lodówce i odrobinę podgrzać gdy już będziecie mieli gotowe ciasto (przepis na ekspresową masę kajmakową znajdziecie TUTAJ.) Święta już za chwilę więc zachęcam do "mazurkowania".



Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła (200g)
- 2 żółtka
- szczypta soli


Składniki na nadzienie kajmakowe:
- 50 ml mleka 3,5%
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki masła

Dodatkowo:
- kilka łyżek konfitury wiśniowej lub kwaśnego dżemu
- czekolada, cukierki i płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy formę do pieczenia zgodnie z opisem, który znajdziecie TUTAJ
  • Ciasto zagniatamy jak kruche: w dużej misce mieszamy mąkę, szczyptę soli i cukier puder, dodajemy masło, siekamy najbardziej jak się da, dodajemy żółtka, mieszamy i zagniatamy szybko, zawijajmy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na jakieś 30 minut ( lub więcej, ciasto kruche lubi być w lodówce)
  • Masa kajmakowa: mleko, śmietankę i cukier wrzucamy do garnka i gotujemy 20 - 30 minut na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje i nabierze jasno karmelowego koloru. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, studzimy
  • Wcześniej przygotowaną formę wyklejamy ciastem z lodówki (nie zapomnijcie o podniesionych brzegach), następnie nakłuwamy ciasto widelcem (dosyć gęsto)
  • Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C., studzimy, smarujemy konfiturą, rozprowadzamy masę kajmakową, na końcu dekorujemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą oraz płatkami migdałów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate