poniedziałek, 7 marca 2016

Pijak - ciasto nieco upojone alkoholem

Zbliża się dzień kobiet więc pomyślałam sobie, że to idealny czas, żeby upiec jakieś fajne ciacho, takie trochę "babskie", chociaż nie znam mężczyzny, który by nie lubił  kultowego "Pijaka". Moja wersja jest nieco "udoskonalona" bo zamiast wódki do nasączenia dodałam rumu. Ciasto stanowi połączenie biszkoptów i spodu makowego z masą budyniową, czekoladową polewą i odrobiną! alkoholu i na pewno przypadnie do gustu wielbicielom ciast kremowych w "nieco" mocniejszej wersji. Właściwie nie wiem dlaczego akurat "Pijak" przyszedł mi do głowy apropo dnia kobiet haha, może dlatego że to jedno z moich ulubionych ciast (nie licząc owocowych), w każdym razie jeżeli użyjecie moich proporcji alkohol będzie wyczuwalny ale nie zdominuje całości, ot taka moja subtelniejsza wersja. Polecam!


Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na biszkopt makowy:
- 4 białka
- 10 dag cukru
- 10 dag kokosu
- 10 dag maku suchego
Składniki na pijany krem budyniowy:
- 4 żółtka (zostaną z biszkopta makowego)

- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5l mleka  
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki rumu lub wódki
Dodatkowo:
- poncz do nasączenia biszkoptów (3/4 szklanki zaparzonej herbaty czarnej +1 łyżka soku z  cytryny + 1 kieliszek rumu lub wódki)
- kilka łyżek kwaśnego dżemu (ja dałam domowy dżem z mirabelek)
- tabliczka czekolady 
- 2-3 łyżki mleka

Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 cm x 23 cm

Sposób przygotowania:
  • Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez 30-40 minut, do "suchego patyczka", studzimy,  nasączamy połową ponczu przygotowanego z herbaty, cytryny i alkoholu, smarujemy dżemem
  • Biszkopt makowy: Białka  ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze trochę miksujemy, dodajemy kokos i mak, mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C przez ok 30 minut, do "suchego patyczka", pozostawiamy do wystudzenia, kładziemy na biszkopt posmarowany dżemem
  • Orzechy włoskie zalewamy 2 łyżkami rumu, mieszamy i odstawiamy na chwilę
  • Pijany krem:Z pół litra mleka odlewamy 1 szklankę, resztę gotujemy z cukrem pudrem. Zanim mleko się ugotuje żółtko roztrzepujemy w misce (możemy delikatnie utrzeć mikserem), dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, mieszamy, dodajemy odlaną wcześniej szklankę mleka, mieszamy aż składniki się połączą. Gdy mleko z cukrem zaczyna się gotować , zmniejszamy gaz i wlewamy masę z żółtka, mleka i rozpuszczonej mąki. Mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy (energicznie!) aż powstanie budyń. Masło roślinne ucieramy do białości i dodajemy naprzemian po łyżce (przestudzonego) budyniu i nasączonych orzechów włoskich aż powstanie jednolita masa. Kiedy będzie gotowa wylewamy na biszkopt makowy
  • Małe biszkopciki (każdy z osobna) zanurzamy (na chwilę) w pozostałej części ponczu z herbaty, soku z cytryny i alkoholu i układamy na masie budyniowej 
  • Polewa czekoladowa: w garnuszku lub na parze mieszamy mleko i czekoladę do czasu aż się całkowicie rozpuści, studzimy, polewamy niedbale biszkopty





    2 komentarze:

    1. Ciasto dobre, ALE ten przepis to pisał jakiś analfabeta. Ani ładu ani składu. Katastrofa. Kolego / koleżanko naucz się wszystkie informacje sklejać do kupy i napisać by miało to ręce i nogi.

      OdpowiedzUsuń
    2. Nie zgadzam się, ale jeśli Panu/Pani nie podoba się mój styl pisania to w sieci jest całe mnóstwo blogów o podobnej tematyce, na pewno Pan/Pani znajdzie coś bardziej odpowiedniego dla siebie.

      OdpowiedzUsuń

    Translate