poniedziałek, 14 marca 2016

Sernik w karmelowej odsłonie

W tym serniczku można się zakochać, serio! a już na pewno jeśli lubicie karmelowe klimaty. Ciasto ma idealną konsystencję, delikatną i miękką a kruchy herbatnikowy spód w połączeniu z masą serową i słodkim karmelem daje niepowtarzalny smak, którego koniecznie musicie spróbować. To nie koniec długiej listy zalet tego serniczka, jest prosty i szybki w przygotowaniu i nawet osoby niezbyt biegłe w kuchni poradzą sobie z jego wykonaniem bo właściwie nie ma co w nim popsuć. Tego ciasta nie powstydzicie się postawić na świątecznym stole (apropo zbliżającej się Wielkanocy) ale i przy różnych innych okazjach a nawet z okazji braku okazji, wszędzie pasuje ;) Jestem pewna, że jeśli raz wypróbujecie przepis to jeszcze będziecie do niego wracać, w końcu miłość to miłość :)


Średnica mojej tortownicy to 26 cm
Składniki na spód:
- 300 g herbatników
- 150-200g masła

Składniki na sernik:
- 50 g miękkiego masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 400 g gotowej masy karmelowej lub domowa masa krówkowa z TEGO przepisu
- 4 łyżki śmietany kremówki 36%


Sposób przygotowania:
  • Spód: Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, herbatniki mielimy na proszek i dodajemy do nich przestudzone masło, mieszamy, powinna wyjść konsystecja mokrego piasku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy herbatnikowy spód, następnie ugniatamy, dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sernika
  • 50 g miękkiego masła ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, 2/3 masy kajmakowej (lub domowej krówkowej), twaróg i na samym końcu mąkę (po jej dodaniu masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką)
  • Masę wylewamy na herbatnikowy spód i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C do tzw. "suchego patyczka", sernik studzimy na kratce
  • Masę karmelową (krówkową) podgrzewamy z 4 łyżkami kremówki, studzimy i wylewamy na sernik









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate