Uff, nareszcie mamy weekend, przed nami aż dwa dni, w trakcie których nie musimy wstawać bladym świtem i pędzić co sił do pracy, wreszcie mamy trochę więcej czasu żeby w spokoju przygotować i zjeść śniadanko. No właśnie, śniadanko, nie wiem jak wam, ale mi klasyczna kanapka z serem i wędliną totalnie się już przejadła i przygotowując weekendowe śniadania szukam nieco innych smaków. Osobiście uwielbiam avokado, dlatego dzisiaj zaproponuję je wam jako super śniadanko w zestawie z tuńczykiem, pomidorem i cebulką - superpyszne i superzdrowe. Nie każdy wie, że avokado to jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów, zawiera glutation, który neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z pestycydów i fantastycznie wpływa na nasz układ krążenia. Tak więc polecam!!!
Avokado doskonale smakuje też w formie pysznej zielonej pasty
Składniki:
- 2 dojrzałe avocado
- 10 dag tuńczyka w sosie własnym
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do doprawienia
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do doprawienia
Sposób przygotowania:
- Avocado myjemy, przepoławiamy, wydłubujemy pestkę, oddzielamy od skórki
- Farsz: Tuńczyka odsączamy z zalewy. Pomidory płuczemy, obieramy ze skórki (w tym celu nacinamy lekko w kilku miejscach, zalewamy wrzątkiem na chwilę, potem zimną wodą, ściągamy skórkę), kroimy w kostkę. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Składniki na farsz przekładamy do miski, dodajemy tymianek, bazylię i oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
- Połówki avocado układamy na półmisku, każdą z nich faszerujemy farszem
Już kiedyś zauważyłam, że tuńczyk i awokado to naprawdę dobre połączenie, na które warto się skusić :) Zatem! Jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo :)
Pychota :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńNie znoszę awokado, ale sałatkę z tuńczyka chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na podanie sałatki :) Wygląda to bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńPS Jeśli będziesz miała ochotę w wolnej chwili zapraszam do siebie ;)
Pozdrawiam
Prezentuje się pięknie i na pewno jest bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado ☺
OdpowiedzUsuńawokado uwielbiam, super pomysł, aby podać w nim sałatkę!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Uwielbiam avokada, nawet kilka w domu mam, wiec jutro przygotuje sobie takie sniadanko.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:-)
W takiej wersji jeszcze nie jadłam, zazwyczaj dodaję avokado do koktajli, muszę spróbować takiego smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wyśmienicie i bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
xxBasia
Mam puszeczki z tuńczykiem, muszę zrobić z awokado , pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńostatnio mam fazę na awokado! a kiedyś go nie znosiłam... jak to się wszystko zmienia:) na szczęście! wspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuńAwocado jest bardzo zdrowe ja ostatnio je polubiłam, a w takiej wersji bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńNie łączyłyśmy jeszcze awokado z tuńczykiem. Brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :))
OdpowiedzUsuńAwokado?
OdpowiedzUsuńJestem na tak! Pyszności! :)
Bardzo zdrowa przystaweczka! Ja też ją lubię:))
OdpowiedzUsuń