piątek, 17 marca 2017

Avokado z sałatką z tuńczyka

Uff, nareszcie mamy weekend, przed nami aż dwa dni, w trakcie których nie musimy wstawać bladym świtem i pędzić co sił do pracy, wreszcie mamy trochę więcej czasu żeby w spokoju przygotować i zjeść śniadanko. No właśnie, śniadanko, nie wiem jak wam, ale mi klasyczna kanapka z serem i wędliną totalnie się już przejadła i przygotowując weekendowe śniadania szukam nieco innych smaków. Osobiście uwielbiam avokado, dlatego dzisiaj zaproponuję je wam jako super śniadanko w zestawie z tuńczykiem, pomidorem i cebulką - superpyszne i superzdrowe. Nie każdy wie, że avokado to jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów, zawiera glutation, który neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z pestycydów i fantastycznie wpływa na nasz układ krążenia. Tak więc polecam!!! 

Avokado doskonale smakuje też w formie pysznej zielonej pasty

faszerowane avokado



Składniki:
- 2 dojrzałe avocado
- 10 dag tuńczyka w sosie własnym
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do doprawienia

Sposób przygotowania:

  • Avocado myjemy, przepoławiamy, wydłubujemy pestkę, oddzielamy od skórki
  • Farsz: Tuńczyka odsączamy z zalewy. Pomidory płuczemy, obieramy ze skórki (w tym celu nacinamy lekko w kilku miejscach, zalewamy wrzątkiem na chwilę, potem zimną wodą, ściągamy skórkę), kroimy w kostkę. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Składniki na farsz przekładamy do miski, dodajemy tymianek, bazylię i oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
  • Połówki avocado układamy na półmisku, każdą z nich faszerujemy farszem
pożywne śniadanko

avokado z salsą

17 komentarzy:

  1. Już kiedyś zauważyłam, że tuńczyk i awokado to naprawdę dobre połączenie, na które warto się skusić :) Zatem! Jestem na tak :)
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znoszę awokado, ale sałatkę z tuńczyka chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na podanie sałatki :) Wygląda to bardzo elegancko :)

    PS Jeśli będziesz miała ochotę w wolnej chwili zapraszam do siebie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się pięknie i na pewno jest bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. awokado uwielbiam, super pomysł, aby podać w nim sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis! Uwielbiam avokada, nawet kilka w domu mam, wiec jutro przygotuje sobie takie sniadanko.
    Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, zazwyczaj dodaję avokado do koktajli, muszę spróbować takiego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Wyśmienicie i bardzo apetycznie wygląda!
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam puszeczki z tuńczykiem, muszę zrobić z awokado , pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio mam fazę na awokado! a kiedyś go nie znosiłam... jak to się wszystko zmienia:) na szczęście! wspaniałe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Awocado jest bardzo zdrowe ja ostatnio je polubiłam, a w takiej wersji bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie łączyłyśmy jeszcze awokado z tuńczykiem. Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Awokado?
    Jestem na tak! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo zdrowa przystaweczka! Ja też ją lubię:))

    OdpowiedzUsuń

Translate