Jeśli nie macie zbyt dużej wprawy w pieczeniu tortów, a akurat zbliża się jakaś impreza urodzinowa, goście i te sprawy i chcielibyście zabłysnąć albo po prostu jesteście wielbicielami klasycznych wypieków, to ten przepis jest właśnie dla was :) Torcik wychodzi przepyszny, jest lekki i puszysty, złożony z domowego biszkoptu przełożonego delikatną śmietankową masą z serkiem mascarpone i wykończona warstwą galaretki. Przepis (jak na tort) jest w miarę prosty, przystrojenie też nie powinno wam przysporzyć większego problemu, a efekt końcowy jest całkiem przyzwoity, myślę że nawet osoby niezbyt biegłe w wypiekach spokojnie poradzą sobie z jego przygotowaniem. Serdecznie polecam!!!
Potrzebujesz więcej słodkich inspiracji? Może spodoba ci się przepis na pyszny i zdrowy tort marchewkowy lub na poprzeczny torcik z truskawkami
Składniki na tortownicę 21 cm:
Biszkopt
mały :
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
Nasączenie:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany kremówki 30% (do
ubijania)
- 400 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- 400 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- kilka łyżek kwaśnego dżemu
- 1 galaretka (przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lodówki do czasu aż całkowicie się zsiądzie)
- posypka do dekoracji (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki kokosu
- 1 galaretka (przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lodówki do czasu aż całkowicie się zsiądzie)
- posypka do dekoracji (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki kokosu
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy niczym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej powoli przesiewamy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką do czasu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka", studzimy, boki biszkoptu oddzielamy od formy nożykiem, kroimy na 3 równe blaty.
- Nasączenie: Do herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy, nasączamy każdy z blatów biszkopta
- Galaretkę z lodówki kroimy w kostkę, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy żeby równomiernie się rozpuściła i chłodzimy
- Śmietankowy krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy "na sztywno" z cukrem pudrem, dodajemy po trochu mascarpone i miksujemy na małych obrotach do czasu aż składniki dobrze się połączą, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy.
- Przełożenie: Nasączony dolny blat wykładamy na paterę i smarujemy kwaśnym dżemem, na to wykładamy 1/4 porcji bitej śmietany z serkiem, smarujemy i wyrównujemy warstwę, przykrywamy drugim blatem i znowu wykładamy 1/4 porcji bitej śmietany z serkiem, a na to galaretkę pokrojoną w kostkę, przykrywamy trzecim blatem i znowu 1/4 porcji bitej śmietany z serkiem. Ostatnią część śmietany z serkiem przekładamy do szprycy z karbowaną końcówką i robimy klasyczne różyczki na wierzchu tortu. Na koniec boki posypujemy kokosem, a środek czekoladową posypką (opcjonalnie)
jaki elegancki:)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWow! Jaki piękny torcik. :-) Wygląda obłędnie smacznie :-)
OdpowiedzUsuńNie ładnie tak ludziom robić smaka na torcik w sobotę popołudniu... zwłaszcza, że takich pyszności pod ręką nie mają.
OdpowiedzUsuńKocham torty śmietankowe. Ten jest genialny i niezwykle apetyczny :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Piękny tort :) Na urodziny, imieniny, czy na wesela jest sam raz :) Lubię torty domowej roboty :) Tort wygląda super :) Jeszcze lepszy niż z cukierni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie,
Patryk
wygląda pysznie uwielbiam domowe wypieki jednak nie są moją mocną stroną.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym się poczęstowała tak wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńKażdy warstwowy tort sprawia, że mamy ślinotok ^^ Pięknie wygląda :D
OdpowiedzUsuńWOW !
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie.
Jaki piękny :)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym tortem ;) ja akurat właśnie z tych, co to do pieczenia mają rękę, ale do dekorowania nie :) ale coś tam wizualnie wyjdzie, smakowo i tak zawsze najważniejsze, a ten to już z tytułu smaczny! A jak patrzę na zdjęcie to i teraz bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń