piątek, 10 marca 2017

Torcik classic - śmietankowy z galaretką

Jeśli nie macie zbyt dużej wprawy w pieczeniu tortów, a akurat zbliża się jakaś impreza urodzinowa, goście i te sprawy i chcielibyście zabłysnąć albo po prostu jesteście wielbicielami klasycznych wypieków, to ten przepis jest właśnie dla was :) Torcik wychodzi przepyszny, jest lekki i puszysty, złożony z domowego biszkoptu przełożonego delikatną śmietankową masą z serkiem mascarpone i wykończona warstwą galaretki. Przepis (jak na tort) jest w miarę prosty, przystrojenie też nie powinno wam przysporzyć większego problemu, a efekt końcowy jest całkiem przyzwoity, myślę że nawet osoby niezbyt biegłe w wypiekach spokojnie poradzą sobie z jego przygotowaniem. Serdecznie polecam!!!

Potrzebujesz więcej słodkich inspiracji? Może spodoba ci się przepis na pyszny i zdrowy tort marchewkowy lub na poprzeczny torcik z truskawkami 

prosty torcik





Składniki na tortownicę 21 cm:
Biszkopt mały :
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj

Nasączenie:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny

Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany kremówki 30% (do ubijania)
- 400 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
- kilka łyżek kwaśnego dżemu
- 1 galaretka (przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lodówki do czasu aż całkowicie się zsiądzie)
- posypka do dekoracji (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki kokosu

Sposób przygotowania:
  • Biszkopt: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy niczym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej powoli przesiewamy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką do czasu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka", studzimy, boki biszkoptu oddzielamy od formy nożykiem, kroimy na 3 równe blaty. 
  • Nasączenie: Do herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy, nasączamy każdy z blatów biszkopta
  • Galaretkę z lodówki kroimy w kostkę, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy żeby równomiernie się rozpuściła i chłodzimy
  • Śmietankowy krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy "na sztywno" z cukrem pudrem, dodajemy po trochu mascarpone i miksujemy na małych obrotach do czasu aż składniki dobrze się połączą, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy.
  • Przełożenie: Nasączony dolny blat wykładamy na paterę i smarujemy kwaśnym dżemem, na to wykładamy 1/4 porcji bitej śmietany z serkiem, smarujemy i wyrównujemy warstwę, przykrywamy drugim blatem i znowu wykładamy 1/4 porcji bitej śmietany z serkiem, a na to galaretkę pokrojoną w kostkę, przykrywamy trzecim blatem i znowu 1/4 porcji bitej śmietany z serkiem. Ostatnią część śmietany z serkiem przekładamy do szprycy z karbowaną końcówką i robimy klasyczne różyczki na wierzchu tortu. Na koniec boki posypujemy kokosem, a środek czekoladową posypką (opcjonalnie) 
  •  
łatwy przepis na tort

najpyszniejszy tort
     

11 komentarzy:

  1. Wow! Jaki piękny torcik. :-) Wygląda obłędnie smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ładnie tak ludziom robić smaka na torcik w sobotę popołudniu... zwłaszcza, że takich pyszności pod ręką nie mają.
    Kocham torty śmietankowe. Ten jest genialny i niezwykle apetyczny :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny tort :) Na urodziny, imieniny, czy na wesela jest sam raz :) Lubię torty domowej roboty :) Tort wygląda super :) Jeszcze lepszy niż z cukierni.

    Pozdrawiam Panią serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie uwielbiam domowe wypieki jednak nie są moją mocną stroną.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie bym się poczęstowała tak wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy warstwowy tort sprawia, że mamy ślinotok ^^ Pięknie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłaś mnie tym tortem ;) ja akurat właśnie z tych, co to do pieczenia mają rękę, ale do dekorowania nie :) ale coś tam wizualnie wyjdzie, smakowo i tak zawsze najważniejsze, a ten to już z tytułu smaczny! A jak patrzę na zdjęcie to i teraz bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń

Translate