czwartek, 15 października 2015

Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych czyli placki z cukinii i ziemniaka

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam placki ziemniaczane, praktycznie w każdej formie. Takie na słodko kojarzą mi się z dzieciństwem, lubię też z sosem grzybowym, a już "plackami po węgiersku" mogłabym się zajadać non stop. Jak na ironię nie robię ich zbyt często i to bynajmniej nie dlatego, że ścieranie warzyw na tarce jest moim najnieulubieńszym zajęciem w kuchni nie nie hehe ale dlatego, że takie placuszki smażone na głębokim tłuszczu, w towarzystwie śmietany, cukru czy ciężkich sosów stanowią ogromną bombę kaloryczną i są zwyczajnie niezdrowe. Oczywiście, jeśli zjemy takie placki raz na jakiś czas to nic złego się nie stanie, ale możemy też przyrządzać je częściej w nieco zdrowszej wersji np. z cukinii, z jogurtem naturalnym i ograniczoną zawartością mąki. Warto też odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym albo papierze kuchennym co nam pozwoli zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt kcal na jednej sztuce! No to do dzieła, znaczy do patelni, będzie jak w sam raz na obiad, smakują rewelacyjnie z jogurtem naturalnym, posypane koperkiem lub pietruszką.


Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 średni ziemniak
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka łyżek mąki pszennej (6-10 w zależności jak soczysta będzie cukinia)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz, olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  • Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy końce, przecinamy na dwie połówki wzdłuż i usuwamy środek. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (bez obierania)
  • Ziemniaka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z cukinią
  • Przekładamy naszą mieszankę (cukinia + ziemniak) na sito i solimy, czekamy 20-30 minut żeby puściła sok
  • Do dużej miski przekładamy odciśniętą z soku cukinię i ziemniaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku, następnie koperek, jogurt naturalny i jajo
  • Dokładnie mieszamy i na końcu wrzucamy mąkę (tak żeby ciasto nie było zbyt luźne)
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placki z każdej strony na złoty kolor
  • Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym


Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo
KLIKNIJ jeśli chcesz zobaczyć przepis, który mnie zainspirował.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate