wtorek, 15 listopada 2016

Ciasto kukułka - bardzo proste i bez pieczenia

Kojarzycie smak kukułek? Takich pysznych cukierków, z nadzieniem kakaowym i z niewielkim dodatkiem alkoholu? Mi osobiście kojarzą się głównie z moim PRLowym dzieciństwem, kukułki były wtedy łatwo dostępne i bardzo popularne, w zasadzie każdy się nimi zajadał. Okazuje się, że i teraz można je kupić w sklepach i rozkoszować się ich smakiem prosto "z papierka" albo zrobić z nich pyszne ciasto :] takie jak w przepisie poniżej, powstałe z połączenia herbatników i kukułkowej masy budyniowej. Ciasto wygląda efektownie i smakuje bardzo dobrze (trochę jak torcik czekoladowy z alkoholem), wbrew pozorom nie jest za słodkie i nie zamula, a ilość pracy włożona w jego przygotowanie ogranicza się do ugotowania budyniu i przełożenia nim herbatników. Przepis znalazłam w internecie a ściślej w domowej cukierence. Serdecznie polecam!!!

Nie masz czasu na pieczenie ciast? TUTAJ znajdziesz mnóstwo inspiracji na ciasta bez pieczenia takie jak np. pyszne rafaello a'la zebra albo na efektowną smerfetkę

ciasto z cukierków kukułek




Składniki na blachę  28 cm x 23 cm:
- 300 g cukierków "kukułka"
- 1 l mleka
- 45 szt. herbatników kakaowych
- 4 opakowania budyniu czekoladowego
- 100 g masła
- kulki rumowe w posypce lub inne do dekoracji

Sposób przygotowania:
  • Formę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy pierwszą warstwę herbatników
  • Kukułki wrzucamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i zalewamy 3 szklankami mleka, podgrzewamy na małym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukierków
  • Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko i wsypujemy budynie, mieszamy do czasu rozpuszczenia się proszku, po czym całość przelewamy do gotującej się masy kukułkowej i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje (czyli gotujemy budyń)
  • Następnie zmniejszamy gaz i wrzucamy masło, cały czas energicznie mieszamy
  • Gorącą masę dzielimy na 3 części i przekładamy nią herbatniki w kolejności: herbatniki-masa-herbatniki-masa-herbatniki masa
  • Gotowe ciasto studzimy i przyozdabiamy kulkami rumowymi, odstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia

ciasto kukułka



24 komentarze:

  1. Ale fajne to ciacho :D i właśnie zdałam sobie sprawę jak dawno nie jadłam już "kukułek" :P

    OdpowiedzUsuń
  2. już mam ochotę na takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wygląda, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, uwielbiałam kukułki. Już nie mogę się doczekać jak je zrobię. Już mi ślinka cieknie. Tym lepiej, że jest bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie 21, a tu takie pyszności przed oczami *.*
    Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuje ten przepis <3 to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pyszności ♥ aż ślinka cieknie..
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta bez pieczenia - to coś idealnie dla mnie! Same pyszności tu u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, takie proste składniki, a efekt niesamowicie apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam je! Jest fenomenalne. Uwielbiam takie smaki. Z resztą w ogóle już długi czas chodzą za mną ciasta z masami. A takie bez pieczenia są super. Zwłaszcza, gdy tak apetycznie wyglądają. Czuję się skuszona!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię te cukierki! a ciasto kiedyś o tej nazwie robiłam- ale zupełnie inne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajne ciacho na rodzinne imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko jaka rozpusta! Cukierki kukułki kiedyś bardzo lubiłyśmy ale ciasta w takim wydaniu jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis :) musi być cudowny w smaku i taki mięciutki - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 17 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Translate