Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 2 marchewki
- 150g szpinaku mrożonego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- trochę mąki (do obtoczenia)
- odrobina masła
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- trochę mąki (do obtoczenia)
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
- Marchewkę gotujemy aż trochę zmięknie, szpinak dusimy z niewielką ilością masła aż odparuje cała woda (aż papka odpowiednio zgęstnie), delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem
- Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szkl. wody przez 10-15 minut (może trochę dłużej żeby nie była zbyt twarda)
- Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia
- Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy startą na tarce marchewkę, cebulę, szpinak a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku, na końcu wbijamy jajko, mieszamy
- Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na odrobinie oleju
- Podajemy z jogurtem naturalnym i sałatką
Wspaniałe kotleciki, muszą być przepyszne.
OdpowiedzUsuńSmakują wspaniale, polecam wypróbowanie przepisu
UsuńLubię wszelkiego rodzaju kotlety z kasz i warzyw:)
OdpowiedzUsuńChyba już wiem co będzie w weekend na obiad :-) zwłaszcza że ostatnio na nowo pokochałam kaszę jaglaną
OdpowiedzUsuńDzisiaj miałam właśnie robić kotleciki szpinakowe, ale chyba skorzystam z twojego przepisu i zrobię wersję z kaszą jaglaną! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ja je robię bardzo często i napisz jak smakowało
UsuńNie miałam okazji sprawdzić takiego lub coś koło tego Twojego przepisu, dlatego zachowam go, może będzie czas i sprawdze:)
OdpowiedzUsuńFajnie jest że ten przepis zawiera szpinak!
OdpowiedzUsuń