niedziela, 31 stycznia 2016

Domowe hamburgery dużo smaczniejsze niż te z budki!

Przychodzi czasem taki dzień kiedy ma się ochotę na coś naprawdę niezdrowego, sycącego i pełnego kalorii i co tu poradzić?!? Wyjścia są trzy, albo nawiedzić najbliższą budkę z fast jedzeniem (czego nie polecam, nigdy nie macie pewności kto i co wam zaserwował razem z bułką), albo zjeść w zamian marchewkę (taką radę przeczytałam ostatnio w jakimś poradniku buhaha) albo zrobić sobie samemu pyszne domowe hamburgerki najlepiej z mojego przepisu i oczywiście to rozwiązanie polecam wam najbardziej. Możecie je zaserwować jako szybki obiad albo jako wczesną kolację, dzieciaki będą zachwycone i na pewno poproszą od dokładkę. Jeśli dodatkowo mięso upieczecie na patelni grillowej a zamiast bułki pszennej dacie razową albo wieloziarnistą to już w ogóle danie będzie fit - zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam!!!



Składniki na 4 sztuki:
- ok 0,5 kg mielonego mięsa wołowego (możecie też pomieszać wołowe z wieprzowym)
- 4 bułki pszenne (są takie specjalne do hamburgerów)
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 4 plasterki żółtego sera
- kilka listków sałaty
- 2 łyżeczki musztardy
- olej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ketchup
- musztarda

Sposób przygotowania:
  • Mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotlety
  • Cebulę i pomidora obieramy ze skórki i kroimy w krążki
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety przez ok 4 minuty z każdej strony
  • W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st C
  • Bułki kroimy na pół, rozkładamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, na dolnej połówce bułki kładziemy plasterek sera, wkładamy blaszkę do piekarnika na 2 min żeby podgrzać nasze bułki
  • Na podpieczone spody bułki nakładamy kolejno liść sałaty, usmażonego hamburgera, plasterki pomidora, krążek cebuli i wierzchnią część bułki
  • Podajemy z ketchupem lub musztardą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate