poniedziałek, 4 stycznia 2016

Wędzony łosoś w towarzystwie warzyw - lekkie danie na ciepło

Witajcie!!! Obiecałam, że w Nowym Roku wystartuję z jakimś odchudzonym przepisem i do głowy przyszły mi od razu dwa, nie wiem który wybrać, obydwa są proste i smaczne, więc dziś podam Wam jeden a następnym razem drugi, ot tak w pakiecie jako odpoczynek po świątecznych słodkościach. Tym bardziej, że podobno na początku roku jest na nie ogromny popyt (na zdrowe przepisy nie na słodkości). Ostatnio jedna z celebrytek znana z prowadzenia i promowania zdrowego stylu życia (a przy okazji swoich usług, diet i płyt z ćwiczeniami, na których dorobiła się majątku) pochwaliła się na swojej fanstronie, że w ciągu 1 dnia przybyło jej 6 tysięcy lajków, co oznacza, że nie tylko ja postanowiłam zacząć nowy rok trochę zdrowiej i bardzo dobrze, zachęcam do skorzystania z przepisu. Danie jest bardzo proste i szybkie, właściwie nie da się go zepsuć, możecie je zjeść na obiad albo jako ciepłą kolację. Prażony słonecznik ma właściwości rozgrzewające a warzywa są łatwo dostępne więc posiłek będzie idealny na zimowe, mroźne dni.
Składniki:
- 1 opakowanie wędzonego łososia (200g)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- mały seler
- kawałek pora
- 2 płaskie łyżki słonecznika łuskanego
- 1 łyżka oleju (ja użyłam kokosowego ale wy użyjcie taki na jakim zwykle smażycie, może być też łyżka masła)
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  • Słonecznik prażymy na suchej patelni
  • Marchewki, pietruszkę i seler dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Pora płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie krążki
  • Łososia kroimy w paski lub w kostkę według uznania
  • Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy pora, dorzucamy potarte na tarce warzywa i dusimy aż lekko zmiękną, dodajemy łososia, mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy
  • Na koniec dodajemy uprażony słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem
  • Podajemy na ciepło z ryżem lub ziemniakami lub z sałatą jeśli lubicie 


1 komentarz:

Translate