niedziela, 24 stycznia 2016

Sałatka z makaronem po prowansalsku

Dawno nie podawałam przepisu na jakąś fajną sałatkę a to błąd, więc już go naprawiam i wrzucam coś sałatkowego. Przepis znalazłam w książce Caroline Darbonne "kuchnia dla zabieganych" gdzie autorka umieszcza danie wśród sałatek, ale jak dla mnie może to być równie dobrze lekki obiad jak i sycąca kolacyjka, mniejsza z tym, ważne że na ciepło i że dobrze smakuje. Na przygotowanie tego dania nie stracicie też zbyt wiele czasu bo jego przyrządzenie zamyka się w jednej dużej patelni, na którą wrzucacie obrane i pokrojone składniki, ot i cała filozofia, polecam zwłaszcza osobom zabieganym, zapracowanym i takim które nie lubią ślęczeć pół dnia przy garach.



Składniki:
- 500 g makaronu świderki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 150 g boczku
- kilkanaście sztuk zielonych oliwek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  • W osolonej wodzie gotujemy makaron świderki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę lub w paski boczek, smażymy od czasu do czasu mieszając
  • Cebulę obieramy ze skórki i kroimy, następnie dorzucamy ją do podsmażonego boczku, mieszamy i smażymy do czasu aż cebula zmięknie
  • Pieczarki obieramy i kroimy na połówki (jeśli są małe) lub na ćwiartki (jeśli są duże), i wrzucamy do cebuli i boczku na patelnię, mieszamy
  • Gdy pieczarki już dosyć dobrze zmiękną dodajemy także oliwki
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy śmietanę, jeszcze trochę podgrzewamy
  • Zawartość patelni wyrzucamy na ugotowany makaron, mieszamy, podajemy na ciepło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate