piątek, 22 stycznia 2016

Kostka cappuccino dla wielbicieli smaku i nie tylko :)

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam, wspaniały przepis na efektowny deser, bosko wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Delikatne nuty mascarpone w połączeniu z pewną ilością cappuccino dają niesamowite wrażenia smakowe nawet jeśli ktoś nie przepada za kawowymi deserami. Zrobiłam to ciasto na urodziny moich sióstr z myślą raczej o dorosłych członkach rodziny, a tu się okazało, że najbardziej zajadały się nim dzieci! i nawet powiedziały, że im smakowało :) a dzieciaki w mojej rodzinie są  zawsze szczere, zwłaszcza jeśli chodzi o komentowanie tego co mają na talerzu, więc na pewno tak było. Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy, robiłam je już kilkakrotnie ciągle coś zmieniając, teraz to już chyba będzie ostateczna wersja :) 
Składniki na blachę o wymiarach 30 x 23 cm
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
- 1/4 szklanki cappuccino orzechowego
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- szczypta soli

Składniki na krem cappuccino:

- 3 łyżki cappuccino
- 400 ml śmietanki kremówki 30%

- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru

Składniki na cytrynową piankę:
- 2 galaretki cytrynowe

- 100 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- poncz do nasączenia: zaparzona filiżanka cappuccino +1 łyżeczka cukru + kieliszek wódki
- posypka do dekoracji


Sposób przygotowania:
  • Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i z cappuccino. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka wymieszane z wodą. Na koniec dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i z cappuccino . Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-40 minut, pozostawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty
  • Poncz do nasączenia: proszek cappuccino zalewamy ciepłą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), słodzimy cukrem a następnie wlewamy kieliszek wódki, mieszamy. Połową ponczu nasączamy dolny blat biszkopta (druga połowa posłuży nam do nasączenia małych biszkopcików)
  • Masa cappuccino: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli wrzucamy cukier puder i cappuccino (w proszku) a na samym końcu dodajemy mascarpone. Połowę masy rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkopta następnie układamy biszkopty nasączone we wcześniej przygotowanym ponczu (nasączenie jakkolwiek to zabrzmi :) ma polegać na włożeniu i wyciągnięciu każdego małego biszkopcika i ma trwać dosłownie chwilkę) a na biszkopty wykładamy 2-gą połowę masy cappuccino, wyrównujemy, przykrywamy 2-gim blatem biszkoptu
  • Cytrynowa pianka: galaretki zalewamy 0,7 l gorącej wody, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy (miksujemy), wylewamy na biszkopt, wyrównujemy
  • Na koniec posypujemy czekoladową posypką lub startą czekoladą lub kakao jeśli ktoś woli


7 komentarzy:

  1. Pracochłonne to ciasto :)
    Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie aż tak bardzo pracochłonne jak mogłoby się wydawać, polecam wypróbowanie przepisu, warto :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Blacha o wymiarach 30x23 cm lub taka w jakiej zwykle pieczesz biszkopt z 6 jaj tak żeby dało się go przekroić. Poprawiłam już w tekście.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, do ciasta i do masy dodajemy cappuccino w proszku, a do nasączenia zaparzona filiżanka cappuccino

      Usuń

Translate