Polecam, polecam i jeszcze raz polecam, wspaniały przepis na efektowny deser, bosko wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Delikatne nuty mascarpone w połączeniu z pewną ilością cappuccino dają niesamowite wrażenia smakowe nawet jeśli ktoś nie przepada za kawowymi deserami. Zrobiłam to ciasto na urodziny moich sióstr z myślą raczej o dorosłych członkach rodziny, a tu się okazało, że najbardziej zajadały się nim dzieci! i nawet powiedziały, że im smakowało :) a dzieciaki w mojej rodzinie są zawsze szczere, zwłaszcza jeśli chodzi o komentowanie tego co mają na talerzu, więc na pewno tak było. Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy, robiłam je już kilkakrotnie ciągle coś zmieniając, teraz to już chyba będzie ostateczna wersja :)
Składniki na blachę o wymiarach 30 x 23 cm
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cappuccino orzechowego
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki na krem cappuccino:
- 3 łyżki cappuccino
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na cytrynową piankę:
- 2 galaretki cytrynowe
- 100 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Składniki na blachę o wymiarach 30 x 23 cm
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cappuccino orzechowego
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki na krem cappuccino:
- 3 łyżki cappuccino
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na cytrynową piankę:
- 2 galaretki cytrynowe
- 100 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- poncz do nasączenia: zaparzona filiżanka cappuccino +1 łyżeczka cukru + kieliszek wódki
- posypka do dekoracji
- posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i z cappuccino. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka wymieszane z wodą. Na koniec dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i z cappuccino . Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-40 minut, pozostawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty
- Poncz do nasączenia: proszek cappuccino zalewamy ciepłą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), słodzimy cukrem a następnie wlewamy kieliszek wódki, mieszamy. Połową ponczu nasączamy dolny blat biszkopta (druga połowa posłuży nam do nasączenia małych biszkopcików)
- Masa cappuccino: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli wrzucamy cukier puder i cappuccino (w proszku) a na samym końcu dodajemy mascarpone. Połowę masy rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkopta następnie układamy biszkopty nasączone we wcześniej przygotowanym ponczu (nasączenie jakkolwiek to zabrzmi :) ma polegać na włożeniu i wyciągnięciu każdego małego biszkopcika i ma trwać dosłownie chwilkę) a na biszkopty wykładamy 2-gą połowę masy cappuccino, wyrównujemy, przykrywamy 2-gim blatem biszkoptu
- Cytrynowa pianka: galaretki zalewamy 0,7 l gorącej wody, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy (miksujemy), wylewamy na biszkopt, wyrównujemy
- Na koniec posypujemy czekoladową posypką lub startą czekoladą lub kakao jeśli ktoś woli
Bardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuńPracochłonne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPychotka.
Nie aż tak bardzo pracochłonne jak mogłoby się wydawać, polecam wypróbowanie przepisu, warto :)
Usuńblacha o jakich wymiarach ?
OdpowiedzUsuńBlacha o wymiarach 30x23 cm lub taka w jakiej zwykle pieczesz biszkopt z 6 jaj tak żeby dało się go przekroić. Poprawiłam już w tekście.
UsuńCapucino? takie w proszku?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, do ciasta i do masy dodajemy cappuccino w proszku, a do nasączenia zaparzona filiżanka cappuccino
Usuń