Jeśli lubicie ciasta z rodziny puddingowatych lub legumingowatych to ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu, znalazłam go któregoś dnia w internecie (o TU) poszukując czegoś zupełnie innego (prezentów na święta haha trafność googla czasem potrafi rozbawić) i od razu postanowiłam go wypróbować. I co wyszło? Bardzo smaczne, lekkie ciasto o dosyć zwartej konsystencji i o lekko cytrynowym posmaczku. Oczywiście żadna z degustujących go osób nie domyśliła się, że masa w swoim składzie zawiera kaszę manną, a mój mąż jak zobaczył ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika to stwierdził, że to jest sernik :] tak więc śmiało możecie je podsunąć nawet najbardziej zagorzałym przeciwnikom kaszy mannej. Ciasto możecie polać polewą czekoladową lub udekorować owocami i słodkim syropem ale i bez tego smakuje wspaniale.
Składniki na kruche ciasto (blacha okrągła o średnicy 24 cm lub mniejsza):
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 żółtka
Składniki na masę:
- 4 jajka
- 2 białka (zostaną z ciasta kruchego)
- 4 jajka
- 2 białka (zostaną z ciasta kruchego)
- 160g cukru pudru
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 400 g kwaśniej śmietany 18%
- 8 płaskich łyżek kaszy manny
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
- Ciasto zagniatamy jak kruche: w dużej misce mieszamy suche składniki (mąkę i cukier puder), dodajemy masło, siekamy najbardziej jak się da, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko szybko, zawijajmy w folię kuchenną i chowamy do lodówki przynajmniej na 30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim dosyć cienką warstwę ciasta z lodówki, nakłuwamy widelcem
- Ciasto pieczemy ok 10 min w 180 st C , studzimy
Sposób przygotowania masy:
- Oddzielamy żółtka od białek, w średniej wielkości garnuszku roztrzepujemy żółtka razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając
- Gdy masa zacznie gęstnieć ściągamy garnuszek z ognia, dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy (energicznie) do czasu uzyskania gładkiej konsystencji
- Następnie do masy wsypujemy budyń i kaszę manną, mieszamy
- Białka (wszystkie czyli te z masy i te, które nam zostały z ciasta kruchego) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli a następnie bierzemy drewnianą łyżkę i delikatnie mieszamy z masą
- Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 40 minut w 180 st. C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz