sobota, 16 stycznia 2016

Kotleciki z kaszy jaglanej i szpinaku

Kasza jaglana ostatnimi czasy przeżywa swój wielki renesans i pojawia się coraz więcej przepisów z jej wykorzystaniem. Nic dziwnego, że tak zachwyca w końcu to jedna z najzdrowszych kasz jakie istnieją, bogata w białko, żelazo, miedź oraz witaminy z grupy B, ma właściwości lecznicze i mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej bo nie zawiera glutenu. Jest bardzo smaczna ale trzeba wiedzieć jak ją przyrządzić, mi za pierwszym razem wyszła rozgotowana breja i stwierdziłam, że temat jest nieco przereklamowany ale potem spróbowałam ją przyrządzić jeszcze raz i jeszcze i za każdym następnym razem było już tylko lepiej a teraz bardzo chętnie przygotowuję różne dania na jej bazie. Przepis, który wam dziś zaprezentuję pochodzi z cyklu proste, łatwe i przyjemne a do tego bardzo smaczne i jeszcze zdrowe, czego można chcieć więcej?!? Zarówno kasza jaglana jak i szpinak są kompletnie niewyczuwalne w kotlecikach wiec śmiało możecie nimi poczęstować dzieci.





 Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 150g szpinaku mrożonego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- trochę mąki (do obtoczenia)
- odrobina masła

Sposób przygotowania:
  • Marchewkę gotujemy aż trochę zmięknie, szpinak dusimy z niewielką ilością masła aż odparuje cała woda (aż papka odpowiednio zgęstnie), delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem
  • Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szkl. wody przez 10-15 minut (może trochę dłużej żeby nie była zbyt twarda)
  • Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia
  • Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy startą na tarce marchewkę, cebulę, szpinak a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku, na końcu wbijamy jajko, mieszamy
  • Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na odrobinie oleju
  • Podajemy z jogurtem naturalnym i sałatką



8 komentarzy:

  1. Wspaniałe kotleciki, muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkiego rodzaju kotlety z kasz i warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba już wiem co będzie w weekend na obiad :-) zwłaszcza że ostatnio na nowo pokochałam kaszę jaglaną

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj miałam właśnie robić kotleciki szpinakowe, ale chyba skorzystam z twojego przepisu i zrobię wersję z kaszą jaglaną! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja je robię bardzo często i napisz jak smakowało

      Usuń
  5. Nie miałam okazji sprawdzić takiego lub coś koło tego Twojego przepisu, dlatego zachowam go, może będzie czas i sprawdze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie jest że ten przepis zawiera szpinak!

    OdpowiedzUsuń

Translate