poniedziałek, 8 lutego 2016

Kokosowe pralinki z kaszy jaglanej - w 3 szybkich krokach

Ten przepis to bardzo dobra wiadomość dla wszystkich fanów słodkości: słodycze wcale nie muszą być niezdrowe i kaloryczne, wręcz przeciwnie mogą być, zdrowe, smakowite a do tego szybciutko i samodzielnie wykonacie je z produktów, które macie w domu. Ja niestety nie dorobiłam się jeszcze ksylitolu, ale cukier puder sprawdził się równie dobrze. Co tu więcej pisać, takie pralinki to prosty sposób żeby przemycić rodzinie, a zwłaszcza dzieciom trochę kaszy jaglanej do menu (pod warunkiem, że lubią kokos, kasza jaglana jest kompletnie niewyczuwalna, sprawdziłam na mężu ;)) i fantastyczna, odchudzona propozycja deseru. Inspirację znalazłam u Marty
 Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej jeszcze ciepłej)
- 1 szklanka wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
- 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu (ja dałam 1 szklankę cukru pudru)
- kilka kropli oleju kokosowego (niekoniecznie)
- kilka kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
  • Do miksera wrzucamy ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, cukier puder, aromat i olej kokosowy, miksujemy do uzyskania jednolitej masy (czyli jakieś kilkadziesiąt sekund)
  • Z masy formujemy kulki (u mnie były nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego) i obtaczamy je w kokosie
  •  Wstawiamy nasze pralinki do lodówki aby nieco się ochłodziły




8 komentarzy:

  1. nie ma to jak jaglane rafaello!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładanie, zdumiewające że tak szybko i prosto można wyczarować coś tak dobrego i zdrowego :)

      Usuń
  2. Mam bardzo podobny przepis i w końcu muszę zabrać się za wykonanie tych kulek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, na pewno nie zajmie Ci to zbyt dużo czasu

      Usuń
  3. Zdrowe słodkości, można jeść bez poczucia winy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a te zrobione z kaszy jaglanej szybko i na długo likwidują głodek :)

      Usuń
  4. te je robię, dosyć często i rozdaję po kilka, bo wszystkim smakują ;)

    OdpowiedzUsuń

Translate