sobota, 6 lutego 2016

Michael - wyborne ciasto z michałkami

"Michael" to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli michałków (tych cukierków), a także dla osób gustujących w kremowych ciastach przekładanych. W mojej wersji (jak zwykle kombinowanej dosyć mocno) pyszne czekoladowe biszkopty zostały przełożone kremową masą michałkową, plasterkami banana oraz polane czekoladową polewą. Całość uzupełnia wdzięczna posypka z ... (a jakżeby inaczej) z michałków. Plasterki banana sprawiają, że ciasto jest nieco słodsze, więc jeśli zależy wam na "lekkości" możecie z niego zrezygnować, nie popsuje to efektu końcowego. Ciasto smakuje rewelacyjnie i przypadło do gustu mojej rodzinie, oprócz tego wspaniale się prezentuje i śmiało możecie je wykorzystać w trakcie trwających właśnie ostatków albo jako słodki prezent na zbliżające się walentynki (i to nie tylko dla Michałów!!!).



Składniki na biszkopt:
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 6 jaj

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na masę michałkową:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml kremówki 30%
- 6 - 8 sztuk cukierków michałków białych
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej

- 50 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka  
Dodatkowo:
- 2 banany pokrojone w plasterki (opcjonalnie)
- 3 - 4 sztuki cukierków michałków ciemnych
- poncz do nasączenia biszkopta (3/4 szklanki zaparzonej herbaty czarnej + sok z połowy cytryny + 1 łyżka rumu lub innego alkoholu)

Sposób przygotowania:
  • Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i z kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-40 minut, pozostawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty, które nasączamy ponczem przygotowanym herbaty, cytryny i alkoholu
  • Masa michałkowa: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i starte na tarce michałki, mieszamy dokładnie (tudzież miksujemy na wolnych obrotach) aż składniki się połączą
  •  Przekrojonego biszkopta przekładamy masą michałkową, na wierzch układamy plasterki banana (opcjonalnie)
  • Polewy czekoladowa: Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku albo na parze i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy michałkami (ciemnymi) startymi na tarce o grubych oczkach



13 komentarzy:

  1. mmm... naprawdę wygląda wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy już wypróbujesz przepis daj znać jak wyszło.

      Usuń
  3. Coś dla mnie, jestem zdecydowaną wielbicielką michałków:) Wypróbuję ten przepis ale dopiero w marcu, bo w lutym robie sobie odwyk od słodyczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia w odwyku :), napisz jak wyszło (hehe ciasto też)

      Usuń
  4. Ciasto idealne dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nice blog =)
    following each other via GFC, G+ and Instagram?
    have a nice sunday =)
    xoxo

    http://freaky-like-gnui.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Pomysł z bananami wydaje się bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Translate