"Michael" to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli michałków (tych cukierków), a także dla osób gustujących w kremowych ciastach przekładanych. W mojej wersji (jak zwykle kombinowanej dosyć mocno) pyszne czekoladowe biszkopty zostały przełożone kremową masą michałkową, plasterkami banana oraz polane czekoladową polewą. Całość uzupełnia wdzięczna posypka z ... (a jakżeby inaczej) z michałków. Plasterki banana sprawiają, że ciasto jest nieco słodsze, więc jeśli zależy wam na "lekkości" możecie z niego zrezygnować, nie popsuje to efektu końcowego. Ciasto smakuje rewelacyjnie i przypadło do gustu mojej rodzinie, oprócz tego wspaniale się prezentuje i śmiało możecie je wykorzystać w trakcie trwających właśnie ostatków albo jako słodki prezent na zbliżające się walentynki (i to nie tylko dla Michałów!!!).
Składniki na biszkopt:
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na masę michałkową:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml kremówki 30%
- 6 - 8 sztuk cukierków michałków białychSkładniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 2 banany pokrojone w plasterki (opcjonalnie)
- 3 - 4 sztuki cukierków michałków ciemnych
- poncz do nasączenia biszkopta (3/4 szklanki zaparzonej herbaty czarnej + sok z połowy cytryny + 1 łyżka rumu lub innego alkoholu)
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i z kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-40 minut, pozostawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty, które nasączamy ponczem przygotowanym herbaty, cytryny i alkoholu
- Masa michałkowa: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i starte na tarce michałki, mieszamy dokładnie (tudzież miksujemy na wolnych obrotach) aż składniki się połączą
- Przekrojonego biszkopta przekładamy masą michałkową, na wierzch układamy plasterki banana (opcjonalnie)
- Polewy czekoladowa: Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku albo na parze i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy michałkami (ciemnymi) startymi na tarce o grubych oczkach
mmm... naprawdę wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńFaktycznie wyborne :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowanie przepisu
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGdy już wypróbujesz przepis daj znać jak wyszło.
UsuńCoś dla mnie, jestem zdecydowaną wielbicielką michałków:) Wypróbuję ten przepis ale dopiero w marcu, bo w lutym robie sobie odwyk od słodyczy:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w odwyku :), napisz jak wyszło (hehe ciasto też)
UsuńCiasto idealne dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńnice blog =)
OdpowiedzUsuńfollowing each other via GFC, G+ and Instagram?
have a nice sunday =)
xoxo
http://freaky-like-gnui.blogspot.de/
Thank you :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Pomysł z bananami wydaje się bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń