Ciapkapusta (lub ciaperkapusta lub panszkraut) to typowo śląska potrawa, bardzo chętnie zresztą przyrządzana przez Ślązaków i zupełnie niedoceniana przez mieszkańców pozostałych regionów Polski - nie mam pojęcia dlaczego ?!? Ciapkasusta jak sama nazwa wskazuje :) to połączenie ziemniaków puree z gotowaną kapustą i podsmażaną cebulką, wybornie smakuje w towarzystwie żeberek z bratruły (piekarnika hehe), karminadli (kotletów mielonych) oraz do smażonej ryby. Polecam tą potrawę bo na prawdę warto jest przesmaczna i prosta do zrobienia nawet dla kogoś kto rzadko bywa w kuchni, u mnie w domu ile bym tego nie nagotowała tyle pójdzie, nigdy nic nie zostaje na następny dzień!
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę płuczemy, siekamy nożem i gotujemy wraz z niewielką ilością wody (jeżeli zostanie wam zalewa z kapusty to możecie ją dolać do wody) przez około 30 - 40 minut, kiedy kapusta odpowiednio zmięknie odcedzamy ją
- Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i gotujemy w osolonej wodzie (w osobnym garnku) do miękkości, następnie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
- Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kostce i delikatnie podsmażamy na maśle na małym ogniu
- Łączymy kapustę, ziemniaki i cebulę i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (ja nie szczędzę pieprzu do tej potrawy :))
- Doskonale smakuje z kotletem mielonym, żeberkami lub smażoną rybą.
Zaraz zrobię :)))
OdpowiedzUsuń