Chcesz zrobić komuś niespodziankę na walentynki? Nie chcesz żeby to było coś banalnego, czerwonego, włochatego i sprowadzanego z Chin? Chętnie byś coś upiekł/a ale nie chce Ci się stać cały dzień przy garach i robić pracochłonnego tortu? Jeśli na, któreś z ww. pytań odpowiedziałeś/łaś TAK to TEN PRZEPIS jest właśnie dla Ciebie. Dzięki metodzie mieszano - kombinowanej w stosunkowo łatwy sposób możesz zrobić bardzo fajne ciacho z niespodzianką w środku (oczywiście nie musi to być serduszko, możecie tam umieścić co tylko chcecie, ogranicza was tylko/aż kształt foremki ;)) I nie muszę chyba dodawać, że połączenie delikatnego ciasta ucieranego z mocno czekoladowym smakuje wyśmienicie i że każdy wam uwierzy jeśli powiecie, że włożyliście w to ciasto całe serce ;) Inspirację znalazłam TU
Składniki na keksówkę o wymiarach 24x10
Składniki na ciasto różowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam cukier waniliowy)
- odrobinka czerwonego barwnika lub trochę soku z buraka (opcjonalnie)
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki lub mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam cukier waniliowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam cukier waniliowy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder lub polewa czekoladowa do polania ciasta
- kolorowa posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ciasto różowe: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym (lub ekstraktem) na puszystą, białą masę, następnie dodajemy po kolei żółtka, śmietanę i barwnik (cały czas miksując). Gdy składniki całkowicie się połączą dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie łączymy je z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C. Pieczemy 45-50 minut, studzimy na kratce, kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 2 cm, a następnie z każdego plastra wykrawamy za pomocą foremki serce.
- Ciasto czekoladowe: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy, lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej cukier, jajka, śmietanę i cukier waniliowy (lub ekstrakt z wanilii) a następnie wszystko razem miksujemy. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło z czekoladą i jeszcze trochę miksujemy. Do keksówki wlewamy trochę masy czekoladowej (tak żeby przykryła dno) następnie układamy rząd wcześniej wyciętych czerwonych serduszek i zatapiamy je w masie czekoladowej, starając się mniej więcej utrzymać je na środku formy. Zadanie to do łatwych nie należy, bo serduszka trochę hmmm "uciekają" na boki, możecie przytrzymać je jedną ręką a drugą wylewać masę raz z jednej strony raz z drugiej. Gdy już się z tym uporamy gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy przez 50-60 minut do suchego patyczka, studzimy na kratce.
- Ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem lub wylać na nie polewę czekoladową i posypać kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz