Uwielbiam przepisy na szybkie dania, a najbardziej lubię takie, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10-15 minut, a które do tego dobrze smakują i zawierają w sobie ciekawe połączenia składników, takie jak np. placuszki z avocado i ricotty. Cały proces przygotowania tej potrawy zamyka się w jednej misce, w której rozdrabniam (widelcem) avocado, dodaję serek, jajo, mąkę, przyprawy, mieszam a następnie smażę na rozgrzanej patelni i już gotowe, żadnej filozofii tu nie ma a placuszki zadowolą każdego fana avocado ;), jak również każdego poszukiwacza ciekawych kulinarnych smaków. Ja osobiście jestem zachwycona tymi plackami i podaję je z łososiem i odrobiną śmietany. Polecam serdecznie!!!
Avocado mogłabym jeść w każdej ilości, dlatego na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem, np. na zdrową pastę z avocado lub avocado nadziewane sałatką z tuńczyka
Składniki na placki:
- 1 dojrzałe avocado
- 100g serka ricotta
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz, odrobina chili
- olej do smażenia
Do przystrojenia:
- trochę wędzonego łososia
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- ulubione kiełki (użyłam kiełków z brokuła)
- trochę świeżego koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz, odrobina chili
- olej do smażenia
Do przystrojenia:
- trochę wędzonego łososia
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- ulubione kiełki (użyłam kiełków z brokuła)
- trochę świeżego koperku
Sposób przygotowania:
- Avocado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, łyżką wyciągamy miąższ, który przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem najbardziej jak się da
- Do masy z avocado dodajemy ricottę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładanie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy okrągłe placki i smażymy je każdej strony na złoty kolor
- Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z wędzonym łososiem, odrobiną śmietany, kiełkami i koperkiem
Kocham awokado☺
OdpowiedzUsuńWspaniałe, zdrowe i bardzo pożywne placuszki :) Pycha! :D
OdpowiedzUsuńWygląda dość oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńIdealne na przystawkę :) Super propozycja na wykorzystanie awokado do przyrządzenia takich placków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Pysznie wyglądają, a te smaki uwielbiam :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńTym razem nie dla mnie, bo zdecydowanie nie jestem fanką awokado ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne placki. Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio serwujesz.
OdpowiedzUsuńTrzeba teraz wziąć się za testowanie tego przepisu.
Ekstra!
Pięknie podane.
Pozdrowionka! :)
Ale cudowności! :D Zapisuję ;D
OdpowiedzUsuńMamy złe doświadczenia z awokado pieczonym lub smażonym :P Zawsze nam strasznie gorzknieje :P
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób podania avokado. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)!!!
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do wypróbowania - uwielbiam takie małe placuszki :D
OdpowiedzUsuńhmm awokado już mam :)
OdpowiedzUsuńWypróbujemy, bo brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Ostatnio poszukuję co fajnego można zrobić z awokado.
OdpowiedzUsuń