czwartek, 9 lutego 2017

Mini serniczki z polewą krówkową i pistacjami

Jakie cechy według was powinien posiadać deser idealny? Zapewne, musi być niesamowicie smaczny (to oczywiste), do tego powinien efektownie wyglądać (wszak jjemy też oczami) i co dla mnie osobiście jest bardzo ważne, powinien błyskawicznie SIĘ przyrządzać. Serniczkom, na które przepis podałam poniżej niewiele brakuje do tego ideału :) są puszyste, delikatne i lekkie, a czekoladowo serowe wnętrze w połączeniu ze słodką karmelową polewą i chrupiącymi pistacjami podbije serce każdego wielbiciela serników. Podane w formie uroczych babeczek pięknie się prezentują i doskonale się sprawdzą jako deser na zbliżające się walentynki ale też na różne inne okazje. Serdecznie polecam!!!

Lubisz efektowne serniki? Zobacz koniecznie przepis na kolorowy sernik zebra lub na sernik w karmelowej odsłonie
deser idealny




 Z podanego przepisu wychodzi ok 20 serniczków
Składniki na spód:
- 100 g herbatników
- 50g rozpuszczonego masła (przestudzonego)

- 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
- 50 g rozpuszczonego masła (przestudzonego)
- 600 g twarogu (potrójnie mielony lub z wiaderka)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
- kilka łyżek masy krówkowej (gotowej lub z TEGO przepisu)
- 1/4 szklanki grubo posiekanych pistacji


Sposób przygotowania:
  • Formę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy grubymi papilotkami lub w przypadku foremek silikownowych smarujemy je olejem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, na dnie umieszczamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą (oczywiście nie musicie tego robić ale dzięki temu serniczki będą bardziej puszyste)
  • Spód: Herbatniki mielimy na proszek i dodajemy do nich przestudzone masło i kakao, mieszamy, powinna wyjść konsystencja mokrego piasku. Wysypujemy niewielką ilość na dno każdej foremki, tak żeby przykryć dno i dociskamy do dna (użyłam stopki kieliszka)
  • Masa serowa: wszystkie składniki oprócz kakao wrzucamy do dużej miski i miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie gładka, jednolita masa, kilka łyżek odkładamy do osobnego naczynia i mieszamy z kakao
  • Jasną masę wylewamy bezpośrednio na herbatnikowy spód, a na wierzch wykładamy kleks ciemnej masy
  • Pieczenie: Babeczki umieszczamy w piekarniku na półce znajdującej się nad kąpielą wodną i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do tzw. "suchego patyczka", studzimy na kratce
  • Wykończenie: Masę krówkową lekko podgrzewamy, smarujemy nią wierzch serniczków, posypujemy rozdrobnionymi pistacjami
najprostrze mini serniczki

mini serniczki z polewą karmelową i pistacjami

19 komentarzy:

  1. Mam słabość do serniczków 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalne :) Też kiedyś robiłam sernik w wersji mini babeczek. Pomysł jak najbardziej do mnie przemawia, a wykonanie - no po prostu genialne! Aż miło popatrzeć na takie piękności. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie i pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to genialnie wygląda ! Aż ślinka cieknie :) Pychota, chętnie sięgnę po kilka takich serniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudo. Polewa krówkowa i już się w nich zakochałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację, ideał :) Z pistacji w wypiekach rzadko korzystam, ale to pyszny dodatek i na pewno komponuje się świetnie z resztą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O ludzie, ależ to musi byc dobre ! ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie deser idealny. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi smaku :) Na pewno upiekę jaki placek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam sernika i twarogu już od dawna, jednak patrząc na Twoje serniczki od razu nabrałam na nie ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne i pewnie przesmaczne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ich wygląd, warstwy, polewa i orzeszki działają na zmysły! Czyli na walentynki na pewno się nadają :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem serowym wyjadaczem - muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Obłędne serniczki! Zamawiam jedną porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne maleństwa, bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Translate